tisdag 2 oktober 2007

Gota Medias nya webbplatser tar form

Frånsett några postningar de senaste dagarna har trogna läsare av den här spalten noterat att det varit få inlägg här på sistone. Jag önskar att jag kunde säga att jag legat på latsidan. Inget kan vara mer fel.
Vi är en liten kärntrupp inom Gota Media som tillsammans med konsultföretaget Mogul jobbat hårt på sistone med att få tekniken på plats inför skiftet av publiceringssystem för fyra av våra tidningar (Barometern.se, BLT.se, BT.se och SMP.se). Nu börjar vi se ljuset i tunneln.
Om några veckor är det premiär. Först ut blir Barometern.se.

Här är ett axplocka av vad ni, kära läsare, kan förvänta er:

• Det mesta är nytt. Från servrar, flöden av bilder och texter, publiceringsgränssnitt och inte minst designen. Marielle Lilleberg Ribbing på Mogul har sytt ihop designen med hjälp av feedback från personal på respektive tidning. Vi hakar på trenden med en horisontell meny, något vi har stött och blött under lång tid. Vi upplever att navigeringen blir tydligare samtidigt som vi inser att det orsakar oss svårigheter eftersom utrymmet är begränsat. Tänk DN.se, HD.se eller VK.se, det är ungefär där vi landar med vår nya navigering. Till skillnad från flera andra nyligen släppta mediasajter så är vårt mål full XHTML-validering.

• Vi älskar RSS. Det blir RSS på tvären och på längden. Alla avdelningar på våra sajter kan RSS-bevakas. Varje artikel får en egen RSS-länk för den som vill följa flödet av läsarkommentarer kring en enskild artikel.

• Lite blygsamt påstår jag att våra webbplatser utrustas med världens bästa sökmotor. Antalet artiklar, bilder och andra dokument växer lavinartat på webben. Det behövs en kraftfull sökmotor för att hitta i högen av ungefär en halv miljon artiklar. Vi har valt den bästa. Google eller Google Search Appliance som produkten heter.

• Vi har under några år varit duktiga på att integrera ljud, text och stillbild. Däremot har vi haft dålig teknik för att hantera video. Jag skäms, men inte längre. Jeroen Wijering från Holland har gjort en mediaspelare åt oss som lovar gott. Mediaspelaren är en slags Swiss Army Knife. Den låter oss visa video (även i fullskärm, bara en sån sak), ljud och bildspel.

• Till alla som gillar serier: Vi har tänkt på er. Jag säger som Gert Fylking: Äntligen!

• Läsarkommentarer är inte bara text. I vår värld kan det också vara en bild. Därför gör vi något som jag inte sett tidigare i läsarkommentarssammanhang; vi ger läsarna möjlighet att ladda upp bilder (och text förstås) direkt i anslutning till våra artiklar. Vi slutfilar på den här funktionen just nu och hoppas att den ska vara med från start.

• Vi gör annonsörerna nöjda genom att erbjuda dem större annonsplatser och förhoppningsvis läsarna genom att använda en hel del Ajax-lösningar för att undvika störande popup-fönster och liknande.

• Var det någon som undrade över blogg? Jodå, nu kommer även våra bloggar se ut som en blogg ska göra med permalänkar och hela paketet.

Uppdaterad 071004: Kobran Axel Håkansson på tidningen Medievärlden högg direkt på det här inlägget och gjorde ett eget knäck. Frånsett några mindre faktafel (vi nyttjar inte Ajax till annonserna och storleken är något annorlunda) blev det bra, särskilt rubriken ;-)

5 kommentarer:

jocke sa...

Ser spännande ut. Ni rockar.

Men valideringen är vi iaf fler somfokuserat på: validator.w3.org

Anonym sa...

ska bli spännande detta! huvet på stocken, fredrik! ;-)

Fredrik Nygren sa...

Tack, Robban! Det är väl ungefär så det känns. Skämt å sido. Jag är inte ensam. Har gott stöd av duktigt folk. Men det är atans komplext, många saker som kan gå fel. Håll tummarna för oss!

Anonym sa...

Lycka till,

Vore intressant att höra mer kring tänk om struktur och hierarki. Där är ni ju väldigt lika hur övriga tidningar arbetar.

För mig känns det (eller det är så här) att man avstår från en hel del trafik av viss typ. För säg Aftonbladet och Expressen har det nog mindre betydelse. Men för små sajter som de här känns det inte lika självklart.

Särskilt funderar ju jag på hur ni arbetar för att beskriva säg respektive nyhet? Givet att ni nu bl.a. har intensiv sajtvidd länkning utanför den lokala relevansen.

Anonym sa...

Felen är rättade sedan i morse!
/Axel