torsdag 31 maj 2007

Tidningsallians bildar gemensamt utvecklingsbolag

Barometern.se berättar att en grupp svenska tidningskoncerner - Helsingborgs Dagblad, Sydsvenskan, Skåne Media, Nya Wermländska tidningen och Gota Media - bildar ett nytt utvecklingsbolag med inriktning på digitala medier.

Uppdaterad kl 13.13: Mer information om det nya utvecklingsbolaget och reaktioner finns på Medievarlden.se. Ledaren för det nya bolaget, Joakim Jardenberg, skriver själv på sin blogg om vad som är på gång. Missa inte heller en längre artikel om nyheten på HD.se (tack för tipset amo!).

onsdag 23 maj 2007

Hermesarkiven kan vara brott mot upphovsrätten

De omdiskuterade skuggarkiven som sökmotoroptimeringstjänsten från Hermesius Publications AB skapar omfattar vanligtvis flera hundra tusen extra webbsidor. Sundsvalls Tidning har drygt 150 000 Hermessidor indexerade hos Google, Norran.se 223 000 stycken och Östra Småland/Nyheterna drygt 300 000 webbsidor. För att förstå omfattningen av webbsidor i skuggarkiven kan det jämföras med hur många sidor respektive webbplats har utan Hermesarkiven. Ta Östra Småland/Nyheterna som exempel. Google har för närvarande knappt 1300 webbsidor i sitt index som tillhör Ostran.se. Ställ det i relation till över 300 000 webbsidor med Hermesarkivet påkopplat. Notera att dessa sidor inte går att nå via tidningens webbplats. Enda vägen in är via sökmotorerna. Samtidigt säger Googles riktlinjer att webbsidor som bara skapas med syfte att nå sökmotorerna inte är acceptabelt.

Men det finns även ett annat problem som flera tidningar kan ha missat. Hermestidningarna kan, medvetet eller omedvetet, ha publicerat tusentals artiklar i strid mot upphovsrätten.

Flera tidningar har fyllt upp sitt skuggarkiv med telegram och artiklar från Tidningarnas Telegrambyrå, TT. För att få publicera TT:s artiklar på webben krävs ett speciellt avtal om just detta. Dessutom är avtalet ofta förknippat med en tidsbegräsning om hur länge artiklarna får publiceras. En vanlig tidsregel lär vara 14 dagar sedan måste artiklarna raderas. Men det finns undantag. Sundsvalls Tidning ska enligt uppgift ha ett avtal som tillåter publicering under längre tid. Däremot har Östran Småland/Nyheterna inget sådant avtal, enligt en källa på TT. Källan säger till Networkers.se att Östra Småland/Nyheterna inte ens har ett avtal som tillåter publicering av TT-material på webben. Ändå finns det upp mot 30 000 TT-artiklar i deras skuggarkiv på webben. De äldsta jag har kunnat hitta är från 1998.
Även andra Hermestidningar såsom Norran.se, Dalademokraten.se, Allehanda.se och UNT.se har en hel del TT-sidor indexerade av Google. Om de har avtal som tillåter publiceringen vet bara de själva och TT.

onsdag 16 maj 2007

Hermes: "Nygren bedriver illegal verksamhet av globala mått"

Hermesius Publications AB slår tillbaka. I ett inlägg på företagets webbplats vill Hermes ge skenet av att jag är en brottsling som bedriver "illegal verksamhet av globala mått" och ägnar sig åt tjuvjakt.
Inlägget ska naturligtvis ses mot bakgrund av att företaget är satt under mycket hård press efter granskningen från Networkers.se. Affärsidén sjunker. Inkomsterna minskar. Det är förklaringen till det desperata tonläget i inlägget, men inte en ursäkt. Det är också ett försöka att dribbla bort korten, flytta fokus från vad Hermestjänsten egentligen är och vem som tjänar respektive förlorar på den.

I det förvirrade försvarstalet från Hermes lyfter företaget fram ett antal exempel som ska visa att Hermestekniken ger relevanta träffar hos Google. Företaget påstår att en sökning på "reinfeldt pedofil" ger träffar från tidningen UNT.se som har hög relevans. Döm själv. Den första artikel från UNT.se som dyker upp på den sökningen har rubriken "Reinfeldt vill att läget styr hyran". Notera också den beskrivande texten som visas av Google, massor av nyckelord vars uppgift är att lura sökmotorn.
Hermes skjuter fullständigt över målet. Det viktiga är inte om jag eller Hermes tycker att deras teknik ger relevanta sökträffar. Det handlar om vad Google tycker. Och vad Google tycker vet vi. Sedan ett par veckor tillbaka har Google nedvärderat Hermessajterna med kraftiga ras i antalet unika besökare som följd.

Jag konstaterar att ingen av Hermeskunderna rusar till företagets räddning när havet stormar allt kraftigare. Vissa av dem (läs UNT.se) verkar i stället hoppa av och ta plats i räddningsbåten. Andra tvekar fortfarande och hoppas fortfarande att skeppet ska hålla sig flytande trots att det läcker som ett såll.

Kalla mig dum. Kalla mig okunnig. Att bli utpekad som en brottsling känns däremot saftigt kränkande. Jag accepterar det inte. Det gör sannolikt inte personuppgiftslagen, PuL, heller. Om du tycker att påhoppet ska utredas, anmäl det till polisen eller Datainspektionen. Ange vem som har skrivit inlägget, var det finns och på vilket sätt det kränker den personliga integriteten. Lägg gärna ett CC till mig på adressen fredrik.nygren@networkers.se.
Tack för ditt stöd!

måndag 14 maj 2007

Östran/Nyheterna och Dalademokraten döljer webbsiffror

I dag publicerade Sifo Research International förhandslistan som berättar hur många besökare Sveriges nättidningar hade förra veckan. Så långt är allt normalt. Det brukar ske varje måndag.
Men två dagstidningar saknas plötsligt på listan. Östra Småland/Nyheterna, som gjort raketkarriär på webben och nästan fördubblat antalet unika besökare på åtta veckor, och Dalademokraten har på egen begäran tagits bort från listan. Reglerna för Sifo-listan säger att den som har publicerat sin trafik också måste fortsätta att göra det. Syftet är naturligtvis att besökssiffrorna ska publiceras både i med- och motgång. Men regelverket ger uppenbarligen utrymme för undantag.
När Networkers.se tar kontakt med Sifo och frågar varför de två nättidningarna saknas blir svaret : "tekniska orsaker". Enligt Sifo kommer de två sajterna inte att redovisa några siffror på en till två veckor.

Som av en slump använder både Östran/Nyheterna och Dalademokraten den kritiserade sökmotoroptimeringstjänsten Hermes från Hermesius Publications AB. Efter att det för några veckor sedan började storma kring Hermestidningar, visar flera av dessa nättidningar på stora nedgångar i antalet unika besökare. Google har uppmärksammat problemet, vilket har fått nättidningarnas siffror att störtdyka. UNT.se rasade förra veckan med 21 procent och veckan innan med 26 procent. Sundsvalls-Tidning, som också är en Hermestidning, tappade 34 procent av sina unika besökare i förra veckan. Även Örnsköldsviks Allehanda tappar rejält. Norran.se likaså.
Alla inser att även Östra Småland/Nyheterna och Dalademokraten sannolikt följer samma trend. Skillnaden är att de har valt att dölja sina webbsiffror.

fredag 11 maj 2007

Google Analytics - bästa mätverktyget

För mig är det självklart. Webbmätsystemet Google Analytics rockar mest och bäst. Och i dag blev det bästa mätsystemet ännu bättre. Den nya versionen har förutom ett otroligt snyggt och upphottat gränssnitt nu även stöd för rapporter via e-post. Siffrorna som levereras känns också trovärdiga. Generellt ger Google Analytics på veckobasis något lägre siffror än exempelvis Real Medias Insight XE.
Egentligen är det bara ett problem. Systemet är inte godkänt av Kommittén för Internetannonsering, Kia. Å andra sidan är väl Kia en i det närmaste död organisation...

onsdag 9 maj 2007

Hermessajterna tappar i ranking

Den alltid lika vakna Mathias Carlsson på Smålandsposten i Växjö gjorde mig i dag obeservant på att flera Hermessajter, däribland UNT.se och Ostran.se, ser ut att tappa sin höga sökranking hos Google. Sedan det på allvar började storma kring sökmotoroptimeringstekniken från Hermes för ett par veckor sedan, har Hermessajterna rasat rejält i Googles sökresultat. Jag tolkar det som att Google har tagit anmälningarna om fusk på allvar och sett till att gradera ner webbplatserna som använder Hermes.
I ett inlägg den 23 april på Networkers.se redovisade jag ett antal sökexempel på hur Hermes lurar Google att lista sidor från Hermessajterna oförtjänt högt. Samma sökningar i dag ger ett helt annat resultat:

Googla på: knark thailand
Sökresultat: UNT 4:e plats (tidigare 1-5:e plats), Sundsvalls-Tidning saknas bland de 50 första träffarna (tidigare 6-7:e plats), Östran/Nyheterna 35:e plats (tidigare på 9:e plats). Gissa vem som har övertagit förstaplatsen? Just det. Networkers.se ;-)
Totalt antal träffar: 55 000 st (41 200 st)

Googla på: "reinfeldt pedofil"
Sökresultat: UNT 11-14:e plats (tidigare 1-2:a plats), Östran/Nyheterna 16-17:e plats (tidigare 3-4:e plats), Sundsvalls-Tidning 15-16:e plats (tidigare 5-6:e plats), Falukuriren 18:e plats (tidigare 7-8:e plats).
Totalt antal sökträffar: 201 st (51 900 st)

Googla på: tjuvjakt i afrika
Sökresultat: Dalademokraten saknas bland de 50 bästa träffarna (tidigare 11:e plats).
Totalt antal träffar: 628 st (tidigare 696 st).

Googla på: knark mera knark
Sökresultat: 37:e plats UNT (tidigare 1-2:a plats), UNT Tryck saknas bland de 50 bästa träffarna (tidigare 18:e plats), UNT Distribution saknas bland de 50 bästa träffarna (tidigare 25:e plats).
Totalt antal sökträffar: 585 000 st (tidigare 496 000 st)

Googla på: nattklubbar stockholm
Sökresultat: UNT saknas bland de 50 första träffarna (tidigare 4:e plats). Däremot hamnar UNT:s Sigtunabygden.se på plats 36. Sundsvalls-Tidning 33:e plats (tidigare 8:e plats).

Det största bluffaren, Uppsala Nya Tidning, var också den nättidning som först stängde av Hermestekniken (en artikel på UNT.se med och utan Hermes). Det visar på mod och lyhördhet för kritiken. Med den inställningen kommer UNT.se att nå framgångar - även utan Hermes. Tidningar som Östran Småland/Nyheterna, Sundsvalls-Tidning, Dalademokraten, Falukuriren och Norra Västerbotten riskerar i stället att straffa ut sig. Både mot läsarna och annonsörerna. Alla som försöker ta genvägar till en framgång de inte förtjänar kommer att bemötas med skeptisism och därmed tappa sitt viktigaste kapital - trovärdigheten.

Läs hela artikelserien från Networkers.se om kritiken mot Hermes sökoptimering:
1) Lögn, förbannad lögn och webbstatistik
2) Hermes svarar på kritiken
3) Så kan webbstatistiken bli bättre
4) Anmäl Hermessajterna till Google
5) UNT.se stänger av kritiserad sökoptimering
6) Webbframgången hänger på en skör tråd
7) Bättre kan ni, Medievärlden!

HD.se söker nytt publiceringssystem

Att köra och bygga eget för webben har varit Helsingsborgs Dagblads filosofi. Därför blir jag en smula förvånad när jag i nättidningens utvecklarblogg läser att HD.se letar efter nytt publiceringssystem - utanför tidningshuset. Samtidigt är det naturligtvis sunt att jämföra med vad som finns på marknaden. På listan av kandidater finns Escenic, Polopoly och Typo3. Som ett fjärde alternativ finns också att vidareutveckla den befintliga CMS-lösningen. Själv hade jag nog lagt till ett femte alternativ - Joomla.

lördag 5 maj 2007

Rikskänd bloggare slutar efter trakasserier

Expressens Linda Skugge slutar blogga, berättar Beta Alfa. I kväll säger hon "god natt Sverige" i ett sista blogginlägg. I en krönika i Expressen berättar hon att orsaken är att hon upplever sig förföljd och trakasserad. Tragiskt, men föga förvånande. Det finns alldeles för många fegisar, särskilt på webben.
Jag tillhör inte Linda Skugges flitigaste läsare. Men för dig som vill ha något likvärdigt kan jag tipsa om Fotbollsfrun. Småtokiga Malin Wollin, som hon egentligen heter, är underhållande och orädd. Dessutom skriver hon krönikor för bland annat Barometern-OT och Aftonbladet.

fredag 4 maj 2007

Bättre kan ni, Medievärlden!

Jag tillhör den exklusiva skaran som läser pappersversionen av tidningen Medievärlden. I går fick jag det senaste numret i min hand. I en text med rubriken "Hermes godkänt trots brister" läser jag mitt eget namn. Det står att jag har riktat kritik mot Hermes sökmotoroptimeringsteknik. Det är knappast någon nyhet för dig som läser den här spalten.

För läsarna som nöjer sig med pappersversionen av Medievärlden, och det finns nog en hel del såna, är det nog en större nyhet. Synd bara att de inte får veta på vilket sätt jag är kritisk eller vad kritiken går ut på. På tidningens webbplats finns min kritik publicerad som ett debattinlägg, men inte i papperstidningen. I stället använder Medievärlden utrymmet till att smeka det mycket omdiskuterade företaget medhårs. Och tidningen får god hjälp av Tidningstatistik, TS, som tagit på sig rollen att vara domare i upplagekampen på webben genom sina webbrevisioner men även granskar sökrelaterade tjänster som Hermes.
TS har i många år stått för trovärdighet och pålitliga revisioner.
Då har det handlat om papperstidningar.
När det gäller webben och sökrelaterade tjänster är företaget ute på mycket tunn is, vilket Joakim Jardenberg mycket klokt påpekar i sin sågning av de som ska granska nättidningarna och SEO-företagen.

Att göra en nyhet av Hermesrevisionen hoppas jag Medievärlden betraktar som ett olycksfall i arbetet. Det hade varit en nyhet om Hermes INTE hade godkänts av TS. Såvitt jag vet har TS nämligen aldrig underkänt ett SEO-företag. Att dessutom låta företagsledaren få komma till tals utan ställa några frågor om hans garderobslik (konkurser, betalningsanmärkningar, nolltaxeringar och revisorkritik) känns fegt.

Nu räcker det. Vi har läst tillräckligt många mysiga artiklar i Medievärlden om hur Hermes får antalet unika besökare att öka dramatiskt. Det är dags att börja jobba. Att börja granska. Här är några frågor att starta med:

  • Vad säger Google om Hermes?
  • Är unika besökare ett pålitligt sätt att mäta på webben?
  • Vem tjänar pengar på Hermes?
  • Varför har större delen av tidningssverige valt att stå utanför Hermes? Vilka är deras argument?
  • Vad säger SEO-proffsen om Hermes?
  • Vilka alternativ finns det till Hermes?
  • Fråga Hermestidningarna om hur de vågar välja en teknik som i ett nafs kan få dem avstängda från Google och därmed försvinna från webben. Hur vågar de göra affärer med ett företag med lik i garderoben?
Go for it, Medievärlden!