onsdag 29 augusti 2007

Ny webbmätlista på frammarsch

För den som vill jämföra storleken på olika webbplatser finns ett flertal olika mätlistor. Sifo Research International har sin lista och KIAindex publicerar sin lista på annonsörsföreningen sajt (som märkligt nog inte själv har ett godkänt mätsystem på sin sajt utan använder Google Analytics). Dessutom har vi Nordic Internet Index. Det kan lätt uppfattas en smula förvirrande för den som inte är hemma i branschen. Trafiksiffrorna är samma, men förpackningen och antalet webbplatser som medverkar på listorna skiljer.

Lägg därtill en fjärde mätlista som har gjort något av raketkarriär. Johannes FosseusPoeter.se tipsar om Tailsweep Siteindex som för närvarande har ett 90-tal webbplatser på listan. Intressant med den nya listan är att den har lyckats fånga upp sajter som andra mätleverantören och listägare har missat. Tailsweep Siteindex innehåller företrädesvis bloggar, flera av dem är lika stora som många svenska lokaltidningar. Tailsweep hävdar att de följer annonsörsföreningens riktlinjer för webbmätning.

Bakom Tailsweep finns tre erfarna internetkillar. Jack Hansen berättar om deras bakgrund på sin blogg Text.nu. I konceptet Tailsweep ingår också ett annonsnätverk som riktar sig till bloggare. Rekrytering av bloggar till nätverket pågår just nu. Det är onekligen en intressant idé. Genom nätverket får annonsörerna möjlighet att nå ut i bloggvärlden och bloggarna får ett alternativ till Google Adsense.

onsdag 22 augusti 2007

Sundsvalls Tidning stänger ner läsarkommentarer

Strejken börjar att sätta sina spår hos nättidningarna. Som en effekt av strejken har Sundsvalls Tidning valt att stänga ner möjligheten för läsarna att kommentera det som publiceras på ST.nu. Likaså har tidningens debattforum på nätet stängts ner.
- På grund av Svenska Journalistförbundets pågående konfliktåtgärder mot Sundsvalls Tidning kan vi för närvarande inte ta emot eller hantera kommentarer eller inlägg på ST.nu, skriver tidningen på sin webbplats.

Från och med klockan 12.00 den 30 augusti har SJF varslat om utökade konfliktåtgärder. Då stängs i princip alla Sveriges nättidningar eftersom ingen får lägga ut något material på webben. Varslet innebär också att "all hantering och bearbetning" av material som inte producerats av de egna anställda förbjuds. Många svenska nättidningar publicerar automatiskt material från exempelvis TT och SMHI. Det kan tolkas som att nättidningarna måste stänga ner dessa funktioner för att se till att materialet inte publiceras.

fredag 17 augusti 2007

Strejk - då strejkade även webbplatserna


Journalistförbundets aviserade varsel löstes ut för ett par minuter sedan. Varken SJF eller motparten Tidningsutgivarna, TU, hade däremot varslat om att deras webbplatser skulle strejka. Skämt å sido. När de två webbplatserna behövdes som bäst för att sprida information till medlemmar och medlemsföretag brakade båda sajterna samman. Bilden ovan visar SJF.se.
Kunde dessa två organisationer verkligen inte ha förutsett detta och rustat för det? Tydligen inte.

torsdag 16 augusti 2007

Vems tidningspress stannar först?

Jon Fine, krönikör på BusinessWeek, försöker i ett inlägg kika in i spåkulan för att se vilket amerikansk tidningshus som blir först med att lägga ner papperstidningen för att i stället helt koncentrera sig på digitala medier. Först i tur står San Francisco Chronicle, enligt Jon Fine. Tidningen blöder kraftigt. Beräkningar för de senaste åren visar att San Francisco Chronicle förlorar en miljon dollar i veckan. Samtidigt har tidningen enligt egen uppgift 265 000 prenumeranter.
Erik Hörnfeldt, chef för mediatjänster på 3, reflekterar över Joe Fines tankar i en egen krönika i tidningen Journalisten. Där pekar Erik Hörnfeldt ut riktningen för framtidens journalister - satsa på webben om du vill behålla jobbet.

Låt oss leka med tanken. Vilken svenska tidningspress stannar först? Erik Hörnfeldt menar att det sker i Sverige innan det har hänt i USA. Rimligen bör det bli en tidning som visar röda siffror. Dalademokraten är ett exempel. Dåliga siffror har också rapporterats från gratistidningar Punkt SE och City. Finns det fler?

Uppdaterad 070817: Det här inlägget var nog bättre tajmat än jag kunde ana. Martin Jönsson på Svenska Dagbladet beskriver krisen för Aftonbladet och dessa systrar och bröder. Blocket räddar resultatet för andra kvartalet. När försvinner Punkt SE?

Skype under attack?



Attack eller inte. IP-telefonitjänsten Skype med stöd för snabbmeddelanden likt MSN dras med stora driftstörningar sedan i förmiddags. Någon officiell information går inte heller att få eftersom Skypes webbplats, Skype.com, är i det närmaste utslagen. Vet du något? Hör av dig med länkar och information så samlar jag det här.

(Okej, jag vet. Det här är off topic för vad jag normalt skriver om på den här sajten. Men Skype är ett viktigt verktyg får många. Därför gör jag ett undantag.)

Uppdaterad 070816: Hittade till sist en del officiell driftsinformation från Skype som bekräftar att det just nu är problem med att logga in till tjänsten och att det rör som om ett "software issue". Se också vad bloggarna skriver om problemet via Technorati.
Computer Sweden: Mjukvarufel bakom Skype-krasch

Uppdaterad 070817: Fortfarande stora problem med att logga på Skype. Det senaste statusmeddelandet från klockan 6 i morse (svensk tid) säger att Skypegänget fortfarande jobbar med att lösa problemet. Det sägs inget om när felet väntas vara avhjälpt.

Uppdaterad 070819: Nu känns läget stabilt igen för Skype. Användarna väntar dock fortfarande på en utförlig rapport om hur ett system, som köptes för i storleksordningen 20-30 miljarder kronor av Ebay för några år sedan, plötsligt kan sluta att fungera. Ryska hackers påstår att det var en attack som sänkte systemet, vilket dock förnekas från officiellt håll i Washington Post. I morgon måndag har Skype lovat att redovisa vad som egentligen hände och förhoppningsvis hur det kunde hända.

Uppdaterad 070820: Det var Microsoft som sänkte Skype i förra veckan. När en Windows-uppdatering trycktes ut till världens datorer och fick dem att starta om väldigt tätt inpå varandra havererade Skypes inloggningsfunktion.

Premiär för nya DN.se

I dag ser DN.se lite annorlunda ut jämfört med vad vi är vana vid. Designen har putsats. Framför allt tycker jag att det har lyckats bra med den nya sidfoten med information om RSS, nyhetsbrev, nyheter i mobilen och hur man bevakar DN.se med hjälp av mejl. Annars verkar det mesta vara sig likt.
Synd bara att den nya designen inte validerar bättre mot W3:s standard. Än värre är det att nya DN.se kraschar flera webbläsare eller får datorns CPU att rusa i taket, vilket Anders M Olausson tipsade Networkers.se om. Felet uppstår hos användare som har äldre versioner av Flash. Kanske bör DN.se ta en titt på den här lösningen som spårats upp av Martin Lekvall, utvecklare på HD.se. Lösningen handlar om att på ett bättre sätt än för närvarande låta webbsidan ta reda på besökarens Flashversion

tisdag 14 augusti 2007

Aftonbladet.se har bytt publiceringssystem

Jag upptäckte det i dag. Möjligen har det skett tidigare. Utseendet på Aftonbladets länkar har ändrats. Det har kommit till en ny filändelse (.ab) och strukturen på länkarna är annorlunda jämfört med tidigare. Det tolkar jag som att Aftonbladet.se nu rullar på det nya publiceringssystemet Escenic.
Själva systemskiftet från Vignette till Escenic verkar ha gått oförskämt smidigt. Som läsare har jag än så länge inte märkt några knasigheter. Det är ett gott betyg. Vi minns alla Expressens jätteproblem i samband med en uppgradering av Polopoly tidigare i våras.
Sidorna laddar snabbt och utan problem för mig. Däremot finns det en hel del att önska när det gäller validering av källkoden. Jag hade också velat se vänligare artikel-URL-er där artikelns rubrik är en del av själva länken. Tydligen har en finsk tidningskoncern löst det med Escenic, så det ska vara möjligt.

Uppdaterad kl. 12.59: Har fått bekräftat från en källa på Aftonbladet som säger att hela deras sajt går på Escenic. Fortfarande jobbas det en del parallellt på Aftonbladet.se, men i helgen sker den totala övergången till Escenic. Möjligen har vi läsare en del driftstörningar att vänta med andra ord.

onsdag 8 augusti 2007

Blocket tar upp kampen om familjeannonserna

Det har varit tunt med bloggandet från min sida på sistone. Semester kallas det visst. Well... I'm back.

Schibstedt utökar i dag Blocketfamiljen med en egen webbplats för familjeannonser. Namnet är Family.se. Morgontrötta dagstidningar får se upp. Det är deras unika - och mycket lästa - familjesidor som riskerar att utarmas på sikt (även om en och annan totalsågar sajten).
Efter ungefär ett dygn i hetluften konstaterar jag att Family.se har dragit in 125 annonser i mitt område, Kalmar län. Visserligen är det just nu gratis att annonsera, men antalet familjeannonser är ändå betydligt fler än vad någon av de lokala tidningarna i regionen kan visa upp en normal dag.
Med Family.se tar Blocket ett steg i communityriktningen, vilket jag bloggat om tidigare. Förutsättningarna för att bygga en community finns, men Blocketfamiljen har fortfarande inte riktigt fattat det där med att bygga sociala sajter. Varför kan man fortfarande inte kommentera andras annonser? Trots det är jag ganska säker på att Family.se lutar åt succé.

Den som vill videoannonsera på Family.se bör dock se upp. I regelverket läser jag att den som laddar upp video avskriver sig alla tänkbara rättigheter. Förutom att Family.se får använda materialet i vilket sammanhang som helst öppnar avtalstexten även för samma sak när det gäller tredjepartsintressenter. Du får inte en spänn.