tisdag 29 april 2008

Ge mig hela texten i RSS-flödet!

För ungefär ett halvår sedan grubblade jag på om Gota Medias nättidningar (Barometern.se, BLT.se, BT.se och SMP.se) borde visa hela artikeltexten eller bara rubrik och ingress i sina RSS-flöden. Jag valde en slags medelväg. I RSS-flöden för våra bloggare visar vi allt. Alla andra RSS-flöden förser vi enbart med rubrik och ingress.
Bakom beslutet låg förmodligen någon slags rädsla, en rädsla att gå miste om besökare/sidvisningar och därmed annonsintäkter på våra nättidningar. Hela artikeltexter i RSS-flöden gör det också enklare för den som möjligen vill stjäla våra artiklar.
Jag verkar inte vara ensam om att se farorna. När jag letar runt bland svenska nättidningar kan jag inte hitta någon som publicerar hela artiklar i nyhets-RSS:er. Vissa publicerar knappt en ingress (läs exempelvis Aftonbladet.se) medan andra (läs exempelvis SvD.se) har valt en nästan ännu sämre modell som innebär att ingressen kapas efter ett bestämt antal tecken.

Nu gör jag en kovänding. Jag är beredd att tänka om. Jag vill ha hela artikeltexten i RSS-flödet. Det finns inget att frukta. Tvärtom vittnar publicister att antalet besök/sidvisningar ökar i stället för minskar. Här är några skäl som förhoppningsvis hjälper mig och er att ta steget till fullständiga RSS-flöden:

• Att vara schysst mot läsare/kunder lönar sig i längden eller som Google säger: "don't be evil". Det är alltid fel att tvinga läsaren till olika saker på webben. Genom att inte publicera artikeltexten i RSS-flödet tvingas läsaren att klicka sig vidare för att läsa.

• Låt oss vara ärliga och erkänna att det är en lång väg att vandra till RSS blir populärt och välkänt hos den stora massan. RSS är fortfarande ett redskap för nördar, bloggare och professionella informationssökare. Dessa människor är också duktiga på att sprida information, ofta genom att länka till andra eller via mejl, länksajter som del.icio.us eller via länkdelningsfunktioner som finns i exempelvis Google Reader. Genom att låta RSS-användarna enkelt nå din information kan du också räkna med att få creed tillbaka i form av inkommande länkar. Det är i sig positivt för din status hos sökmotorerna. Genom att inte publicera hela artikeln i RSS-flödet är risken stor att RSS-användaren faktiskt missar nyheter i stället för att sprida dem vidare till vänner och bekanta.

• Det finns fortfarande situationer när möjligheten till internetuppkoppling saknas. På flyget exempelvis. RSS-läsaren låter dig tanka ner artiklarna och läs offline. Om du då bara erbjuder rubrik och ingress gör du läsaren sur i stället för glad.

• RSS-användarna har fortfarande anledning att komma till din sajt även om du publicerar hela artikeltexten. Glöm inte att artikeltexten bara är en byggsten av nyheten, inte hela huset som bloggaren och medieanalytikern Martin Jönsson nyligen poängterade. Även RSS-användarna vill läsa artikelkommentarer, se på video och lyssna på ljud.

• Genom att publicera hela artikeltexter i RSS-flödet så lever dina nyheter längre. När en nyhet lämnar startsidan eller avdelningssidan på din webbplats är risken stor att den dör och blir liggande i ett oändligt arkiv. I bästa fall kan nyheten hittas via en bra sökfunktion. I RSS-läsaren lever nyheten under en längre tid och därmed ökar tillgängligheten.

Fortfarande inte övertygad? Missa inte att läsa mer om hela artikeltexter i RSS-flöden via länkarna:
• Do you prefer full or partial feeds?
Blog Herald doesn't understand why full text feeds work
Don't make me clink - 5 reasons you should publish full rss feeds
Do you publish full text feeds or partial feeds?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Väl rutet! Jag irriterar mig alltid på sajter, vare sig det är nyhetssajter eller bloggar, som kortar av sin RSS. I slutändan så struntar jag helt i att läsa dem.

kullin sa...

Västerbottenskuriren kör fulltext i ett flöde, med hela TT-telegram.

Fredrik Nygren sa...

@kullin: Bara TT eller? För jag kollade http://vk.se/rss/lokalt/ och där hittade jag bara rubriker och avkapade ingresser.

kullin sa...

Kan vara ett gammalt flöde för det har en suspekt url:

http://www.torkel.se/rss/vk-rss1.0.xml

Verkar i stort sett bara vara TT-telegram. Undrar om TT är med på detta?

Unknown sa...

På fokus.se kastar vi ut hela texterna. Och har dessutom sett till att lista alla olika feeds för kategorier, skribenter och så vidare. Tanken är att komma ut med innehållet så mycket som möjligt så att fler får möjlighet att upptäcka vilken bra sida vi har!

Jag ser ingen risk i att folk skulle strunta i sidan och nöja sig med RSS:en, tvärtom. Den ger sug efter mer.

Anonym sa...

Eeeh, är det bara jag som ALDRIG går in på sidor som ger allt i rss? Jag är förstås tacksam för servicen, men suget efter mer vet jag inte vad den ska komma ifrån.

Anonym sa...

Ok men så vi får en referens på din reflektion här: hur många tusen unika besökare har du per dag?

Unknown sa...

Om ingressen är väl skriven föredrar jag den framför hela artikeln. För mig är det lite av meningen med att läsa RSS:er. "Låt mig se om det är nåt att ägna mer tid/energi/bandbredd på". Jag läser ifs mest RSS:er på mobilen och då via google reader som snällt genererar en specialanpassad sida (utan bling-bling) då jag verkligen vill läsa ett helt inlägg.

Sen läste jag häromdan att man ska börja lansera annonser i feederna... puh. Tillbaks till skrapning igen...

Fredrik Nygren sa...

@tranehead: I GM:s RSS-flöden har jag gjort så man inte behöver välja det ena eller andra. Standardläge är hela artikeltexter, men genom att hänga på parametern &onlyIntro=yes så får man i stället ut bara rubrik och ingress.

grosir herbal murah sa...

skribenter och så vidare. Tanken är att komma ut med innehållet så mycket som möjligt så att fler får möjlighet att upptäcka vilken bra sida vi har!

grosir herbal sa...

vare sig det är nyhetssajter eller bloggar, som kortar av sin RSS. I slutändan så struntar jag helt i att läsa dem.