onsdag 21 maj 2008

Varsågod! Hela texten i RSS-flödet

Fem goda skäl till varför nättidningar bör publicera hela artiklarna, alltså inklusive all brödtext, i sina RSS-flöden listade jag härNetworkers.se för några veckor sedan. Blogginlägget fick ett positivt mottagande. Ändå är det fortfarande få nättidningar som erbjuder sina läsare den servicen. Fokus.se är en sajt som vågat. Nu ställer sig också Gota Medias nättidningar (Barometern.se, BLT.se, BT.se och SMP.se) i samma hörn. Från och med i dag rullar vi ut hela artikeltexten i samtliga RSS-flöden, inte bara för våra bloggare vilket annars brukligt för många nättidningar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad säger era innehållsleverantörer?

Anonym sa...

Även Dagen.se har hela artiklarna i RSS-flöden

Fredrik Nygren sa...

@Pelle Sten: Frågan är lite märklig, men jag förstår att du ställer den.

Är det någon skillnad på att levererar innehåll via XHTML eller RSS? Det är bara två olika XML-format.

Jag begriper egentligen inte varför leverantörerna skulle ha synpunkter på hur vi taggar informationen. Resonemanget blir ungefär lika tokigt som om leverantörerna skulle ställa krav på vilka webbläsare våra besökare använder när de läser informationen vi publicerar. Om någon väljer att läsa våra artiklar med Internet Explorer, Firefox, mobiltelefonen eller möjligen med en RSS-läsare kan rimligen inte vara en fråga för leverantören. Alltsammans är webbpublicering, men där läsaren valt programvara för att ta del av informationen.

TT har ännu inte satt ner foten i RSS-frågan även om jag är helt övertygad om att det blir ett klokt beslut där man inte gör någon skillnad på RSS. Ett besked väntas inom kort. I väntan på det beskedet kommer vi inte att publicera brödtexten från TT i våra RSS-flöden.

Unknown sa...

Hur kommer ni att se till att ni kommer väl ut i konkurrensen med er själva?

Gissningsvis kommer det att dyka upp ett antal webbsidor som innehåller era RSS-data, typ som denna: mittoland.se/nyheter/ som ni kommer att få tampas med på Googles resultatsidor. Hur ser ni till att Google-trafiken kommer till er och inte till någon annan?
Har ni någon bra lösning på det, eller bryr ni er inte om trafik från Google? Eller kommer ni att surfa runt och skicka "cease and desist"-brev till sidorna?