lördag 14 oktober 2006

Jakten på personal är Googles stora utmaning

Google hit och Google dit. Google är utan tvekan företaget på allas läppar. Men hur länge?

Det började enkelt. Två studenter. En sökmotor. Få om ens någon anade vad som skulle hända. I slutet av 1990-talet verkade varumärken som Yahoo och Altavista omöjliga att hota. Men studenterna Larry Page och Sergey Brin hade något som ingen annan hade, en unik sökalgoritm. Sökmotorn Google levererade något som vid den tidpunkten var mycket ovanligt - relevanta sökträffar. Det var så det började. 1998 grundades Google.

Åtta år senare känns det som Google finns överallt. Som vanlig webbesökare är det nästan omöjligt att undvika Google. Antalet tjänster signerade Google växer för varje månad. Vid sidan om den klassiska sökmotorn kan jag räkna till minst 50 tjänster som pryds av den färgglada logotypen. Organisera och redigera bilder med Picasa, planera resan med Google Maps, skicka e-post med Gmail och skapa din egen blogg med Blogger. Hetast just nu är kanske de webbaserade versionerna av program vi annars är vana vid endast finns installerade i datorn. Spreadsheet och Writely, ett slags Excel och Word på webben, visar att Google fortfarande driver utveckligen på webben. Det ryktas också om att Google jobbar med att bygga ett eget slags internet och ett eget operativsystem. Allt som Google tar vid tycks bli till guld. Men hur är det möjligt?

Det är naturligtvis ett verk av duktiga människor. Enligt en artikel från slutet av 2005 i San Francisco Chronicle hade företaget vid den tidpunkten cirka 5 000 anställda. De flesta förstås vid huvudkontoret i Mountain View i Kalifornien. Varje dag anställer Google nio nya medarbetare, enligt San Francisco Chronicle. Jakten på nya duktiga medarbetare har utlysts till en av Googles största utmaningar, om framgångssagan ska fortsätta. Därför använder Google ovanliga metoder för att locka och behålla sin personal. Personalen uppmanas bland annat att lägga 20 procent av sin arbetstid på att utveckla egna idéer.
I högkvarteret finns stjärnkockar som serverar vällagad mat från världens alla hörn. Alla anställda har rätt till tre gratismål mat om dagen. Hundar är välkomna till Google. Däremot inte katter. Massagestolar, frisörer och swimmingpooler är några trix för att skapa en kreativ och lockande arbetsmiljö. På Google finns nästan inga deadlines. Tjänsterna släpps när de är färdiga.
Googles ställning är stark. Men hur länge? Bill Gates och hans Microsoft hade länge en helt ohotad ställning inom området operativsystem och program till persondatorer. I dag är Microsofts ställning inte lika självklar. Öppen källkods-rörelsen med bland annat Linuxgrundaren Linus Torvalds i spetsen har fått jätten i gungning.

Samma sak kan självklart hända Google. Deras satsning i Kina har kritiserats för att rimma illa med synen på mänskliga rättigheter. Google har också anklagats för att att göra intrång i upphovsrätten. Inget är för evigt, inte ens Google.
Nya smarta människor föds varje dag. Så länge Google kan fånga dem och samtidigt lever upp till sitt eget motto, "Var inte elak", kommer framgången att fortsätta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är lite otäckt det där också. Google är så oerhört inflytelse rika och mer än vad jag tror många känner till även bland dem som diskuterar just detta.

Det handlar ju nämligen inte bara om möjlighet att styra vilken information som presenteras eller data som samlas in. Även politik kommer in.

Ta t.ex. demokratirörelsen för Kina. De är ingen maktlös aktör och har stort politiskt inflytande i USA men starkt stöd bland många politiker med kraftigt inflytande.

Likväl... Det var ingen som klarade att hindra deras satsning där. Man kom ju en bit på väg efter ett tag efter systematiskt bearbetning från bra många håll. Men vad som krävdes för det finns det ingen jämförelse till.

Normalt bode det ha räckt med att några inflytelse rika politiker lyfte telefonen.

Och så stoppar bolagsstämman resultatet.

De har har kraft att vara singulära. Få aktörer kan som de välja att inte lyssna på starka gamla maktstrukturer. Det är oerhörd styrka.