lördag 13 januari 2007

Nätikett - hur du beter dig i den digitala världen

Som barn fick jag lära mig grundläggande vett och etikett. Hälsa på människor med höger hand, hålla upp dörrar och bocka artigt. Självklarheter för de flesta. Tänk om det vore lika självklart hur vi uppför oss på Internet och när vi mejlar...

Det kallas populärt netikett eller nätikett och handlar om hur vi beter oss i den digitala världen. Att sitta vid en datorskärm och kommunicera kan kännas overkligt, plastigt, konstgjort. Det är lätt att glömma att det finns en människa av kött och blod på andra sidan som väger dina skrivna ord på en finkänslig våg. Om du klantar dig kan du vara rökt utan att ens vet om det. Du ser inte mottagarens minspel eller kroppsspråk och har därför ingen möjlighet att ställa saker och ting till rätta eller ens förklara ditt misstag. Se därför till att lära dig mer om nätreglerna.

SKRIK INTE!
Internets överlägset viktigaste sätt att kommunicera är med e-post. Det är också i mejlprogrammets inbox som de flesta grodorna simmar. Nätikett handlar om sunt förnuft. Du skriver inte mejl med enbart stora bokstäver. För den som har nätiketten i ryggraden är det ungefär samma sak som om du skriker när du pratar med någon i telefonen. Så gör inte väluppfostrade pojkar och flickor.
Ett av mina riktiga hatbrott mot nätreglerna är alla de som skickar ett kort mejl och hänvisar till information i den bifogade bilagan. Lydig som en väldresserad hund letar jag upp ett program som kan öppna bilagan, väntar nyfiket på att programmet ska starta... bara för att se att bilagan innehåller vanlig text. Men hallå! Varför tar du upp min tid med en meningslös manöver? E-post är text. Har aldrig förstått varför vissa envisas med att gömma texten i exempelvis Wordfiler.

Visa respekt
På tal om Word. En annan gyllene regel är att din datorutrustning och programvaror inte nödvändigtvis är densamma som mottagarens. Visa din mottagare respekt. Skicka inte saker som kräver speciell programvara, om inte mottagaren bett om det. Alla har faktiskt inte Word eller vilken programvara det nu än må vara.
Nästa övertramp av nätreglerna verkar i hög grad gälla journalister. Fråga mig inte varför. Jag inleder en mejldialog. Mottagaren skriver sitt svar under mitt ursprungsmeddelande, alltså i slutet av mejlet. Det finns säkert ett gott syfte och jag tror mig förstå logiken. Hela dialogen ska kunna läsas uppifrån och ner. Det funkar inte så. Effekten blir att du måste läsa den gamla texten om och om igen och kanske rulla ner sidan för att se det nya meddelandet i slutet av mejlet.

Akta dig för fetmejl
Någon gång har du säkert kollat din mejl via ett långsamt modem. Då vet du hur roligt det är att få fetmejl. Det tar stopp. Mejlproppen är seg och kostar en slant att lösa. Tro det eller ej, men alla har inte bredband. Kanske läser mottagaren mejlen via sina mobil eller är utomlands där uppkopplingen är långsam. Skicka aldrig mejl med stora bilagor utan att först fråga mottagaren. För mig går gränsen vid någonstans mellan ett och två megabyte.
Att hålla sig till sanningen är viktigt i det analoga livet. Minst lika viktigt i det digitala. Det du skriver sätts på pränt med din signatur. Du kan inte komma undan. Att föra en lögn vidare är nästan lika illa. När någon påstår att du kan vinna en mobiltelefon genom att skicka ett mejl vidare till alla dina vänner ska du dra öronen åt dig. Är det rimligt? Oftast inte.



Inga kommentarer: