onsdag 8 november 2006

Min kärlek till eldräven

En kollega frågade häromdagen:
- Vilken programvara skulle du ta med dig till en öde ö?
Ett enkelt svar för mig: Firefox!

Det fanns en tid då webbläsaren Firefox hette Phoenix. Senare tvingades den byta namn till Firebird och efter ytterligare en patentstrid 2004 blev namnet slutligen Firefox. Det var inte kärlek vid första ögonkastet. Länge fanns exempelvis problem med integrationen av populära mediaspelaren Flash. Men min kärlek till eldräven blir starkare för varje ny version. Antalet nedladdningar har passerat 200 miljoner. Version 2.0 är här och stjärnan på webbläsarhimmelen lyser starkare än någonsin. Webbplatsmätningar visar att användarskaran uppgår till mellan 10 och 15 procent. På sina håll är siffran betydligt högre.Tyskarna har tagit Firefox till sitt hjärta. Det finns undersökningar som visar att upp mot 40 procent av tyskarna väljer Firefox, inte illa med tanke på att Internet Explorer är förinstallerad på de flesta datorerna.

För mig är den stora fördelen med Firefox att den finns för alla de vanligaste datorplattformarna. När man, som jag, hoppar mellan olika operativsystem är det skönt att ha en webbläsare som ser ut och fungerar på samma sätt oavsett plattformen.
Men det som ska göra Firefox till de stora massornas webbläsare är alla sidoverktyg som enkelt installeras som ett program i programmet. På Firefoxspråk kallas det Add-ons. Just nu finns det nästan 3 000 tilläggsprogram att hämta på Mozillas (ägaren till Firefox) webbplats. Lägg därtill 350 olika paket som får din Firefox att ändra utseende. Här är mina favorittillägg:

  • Adblock - Borde kanske inte tipsa om det här med tanke på tidningens verksamhet. Men jag kan inte låta bli. Med Adblock kan du stänga av irriterande annonser. Och du väljer själv vilka annonser som får visas.
  • Tab Mix Plus - Flikarna eller tabbarna som innebär att du kan har flera webbsidor öppna samtidigt i ett och samma fönster är en smart uppfinning. Med Tab Mix Plus kan du ännu mer i detalj styra hur flikarna ska fungera.
  • InfoRSS - På tv kan man i bland se korta nyhetsrubriker som rullar längst ner i rutan. InfoRSS ger dig samma funktion fast i Firefox. Som källa till InfoRSS kan du använda valfritt antal RSS-flöden.
  • Web Developer Toolbar - Ett underbart verktyg för dig som jobbar med webbutveckling.
  • Forecastfox - Ständigt uppdaterade väderprognoser direkt i din webbläsare. Väderinformationen kommer från Accuweather.com. Släng dig i väggen, SMHI!
Flikarna var länge Firefoxs adelsmärke. Nästa revolution var RSS. Förkortningen betyder ungefär nyhetsbevakning. Inbyggd RSS-läsare innebär i praktiken att du kan låta Firefox bevaka dina favoritwebbplatser utan att behöva besöka dem. När din favoritbloggare skriver ett nytt inlägg eller när din tidning publicerar en ny nyhet ser du det i ganska snart i Firefox. RSS är beroendeframkallande för sin enkelhet och smidighet.
Har du hört någon som har smittats av spyware eller adware via Firefox? Inte jag heller. Säkerheten är inget obetydligt argument i valet av webbläsare. Det där med solen och dess fläckar gäller även Firefox. Säkerhetsbrister finns, bara man letar ordenligt. Och det gör teamet bakom Firefox. Därför tätas de också i rasande fart. Öppen källkod öppnar får många att hitta och avhjälpa brister.
Det bästa har jag sparat till sist.
Firefox kostar gratis.

Inga kommentarer: