torsdag 8 december 2005

Stäng webbplatsen och tjäna pengar

Det började som en tråkig rutinsak och slutade som en inkomstbringande affärsidé.
Jag satt och läste accessloggarna för våra webbtidningar. Gång på gång upprepade sig samma mönster. Den ena efter den andra dammsuger vår webb på nyheter. Men mönstret är inte mänskligt. Bakom accesserna döljer sig avancerade spindlar som med hög hastighet plockar hem allt vi har att erbjuda. Glöm robots.txt. Många spindlar som finns i mina loggar struntar blankt i den filen. Efterforskningen ledde till en rad så kallade omvärldsbevakningsföretag. Frågan ställdes på sin spets:
Ska vi låta dessa företag sno våra nyheter utan att vi får en spänn?
Svaret blev nej.
Sagt och gjort. Vi lokaliserade företagen och stängde av dem från våra webbplatser. Det tog inte många timmar innan vi fick första telefonsamtalet:
- Det står "access denied" när vi besöker er nättidning, sa mannen i luren.
Någon som ringde försökte dra parallellen med vanliga sökmotorer. Vi köper inte det. I stället får företagen köpa av oss. Hittills har alla som hört av sig accepterat läget - och betalt för att få ta del av våra nyheter. På kuppen har vi också fått bättre kontroll på hur omvärldsbevakningsföretagen hanterar vårt upphovsrättsskyddade material.
Våra webbplatser verkar inte vara ensamma om att vilja skydda innehållet från "tjuvar". En grupp publicister varnade nyligen för att sökmotorerna inte kan fortsätta att fritt hämta innehåll från webbplatserna.

Inga kommentarer: