torsdag 31 augusti 2006

Sista tryckta tidningen utkommer 2081

I ett TT-telegram daterat 2006-08-30 läser jag följande:

"I förra veckan kom ytterligare en prognos om när den tryckta dagstidningen slutligen dör, kvävd av alla nya elektroniska medier. I den brittiska veckotidningen Economist spådde experter att den sista amerikanska dagstidningen stoppar pressarna första kvartalet 2043. Karl Erik Gustafsson har använt sättet att räkna på svenska förhållanden.
– Den sista tryckta tidningen i Sverige kommer att ges ut första kvartalet 2081, är hans slutsats."


Riktigt så illa behöver det inte bli. Papperstidningen kommer att finnas kvar. Den prasslande tidningen blir däremot i framtiden en exklusiv lyxprodukt som förhållandevis få är villiga att betala för. Pappret blir en rysk kaviar. Många tycker om den, men få tycker att den är värd sitt pris.

I ett par läsvärda artiklar resonerar Economist.com kring tidningarnas framtid. Economist konstaterar bland annat att tidningarna börjar att utvecklas på internet, men fortfarande är satsningar på många hålla alldeles för bleka. Intäkterna på webben är ett problem som diskuteras i Economist. Beräkningar visar att det behövs mellan 20 och 100 onlineläsare för att ta igen en förlorad pappersläsare.
Artiklar från Economist.com:

Inga kommentarer: