måndag 28 april 2008

Teliasonera måste sluta låtsas vara innehållsleverantör

Även om det pratas stora uppsägningar på Teliasonera finns där stora resurser. Rimligen också kloka och smarta människor. Därför är det svårt att förstå varför Teliasonera titt som tätt kör av vägen och i vissa fall över sina kunder och användare när det handlar om webbfrågor.

Vi har alla Teliasoneras Surf Open i färskt minne som senare förvandlades till Surf Closed när mediesverige gick ut i en samlad bojkott mot Teliasoneras transkodningsteknik för mobil enheter. Surf Open förvanskade och filtrerade i vissa fall bort viktig information och annonser från mediehusens nättidningar. Som grädde på moset, skulle man kanske kunna säga, så lade Teliasonera in sina egna annonser.

Om Teliasoneras nästa avåkning läser jag i Computer Sweden. I en artikel om det mobila internet (vad är det egentligen?) uttalar sig ännu en gång en Teliasonera-chef som om han kom från en annan planet. Bengt Olsson är informationschef för produktledningen för mobila tjänster på svenska Teliasonera och berättar att företagets musiktjänst är väldigt populär. Problemet är bara att tjänsten endast är öppen för Teliasoneras egna abonnenter.
– Om man är kund hos någon annan får man byta abonnemang. Det är enkelt att gör i dag, säger Bengt Olsson till Computer Sweden.
Det är nu det börjar ryka ur mina öron. Går det att mer tydligt peka finger åt sina blivande kunder än så? Förmodligen inte. I nästa andetag ramlar nästa groda ur munnen på herr Olsson:
– Det mobila internet och det stora internet är två olika system.
Lägg därtill det vansinniga i att Teliasoneras abonnenter surfar billigare endast om de använder länkar via Surfport. Därmed styr Teliasonera indirekt vilka mobilsajter som får trafik och inte, ett slags censurorgan.

Med Teliasoneras inställning kan vi snart vänta oss låsta internetabonnemang, alltså surfabonnemang som ger tillåtelse att besöka låt säga Aftonbladet.se och Expressen.se. Vill du däremot även besöka DN.se, SvD.se och GP.se kostar det extra. För att slippa extrakostnaden kan du installera Teliasoneras egen webbläsare, men då får du i gengäld räkna med att din surfning avbryts var femte minut för reklampaus.

Alla utom Teliasonera hör hur dumt det låter. Att vara innehållsleverantör på webben kräver kunskap och känsla. Att bygga nätverk, köra servrar och drifta mobiltelefonisystem är en helt annan grej. Det senare har Teliasonera stor erfarenhet av. Snälla Teliasonera... sluta låtsas vara en innehållsleverantör.

1 kommentar:

Anonym sa...

Inläggets taggar förstärker budskapet :)

Att betrakta "mobila internet" och "internet" som två olika system kommer bli ett dyrt misstag.