onsdag 9 november 2005

Bryter din nättidning mot lagen?

Den som driver ett massmedieföretag och publicerar sig på internet är skyldig att registrera sin verksamhet genom en så kallad databasanmälan till Radio- och TV-verket, något ett flertal svenska nättidningar har missat. Bland syndarna, enligt uppgift från Radio- och TV-verket, som inte gjort en databasanmälan finns:Vid en kontroll visar det sig också att flera nättidningar har gjort en anmälan, men att uppgifterna är felaktig. Här är några tidningar som har felaktiga uppgifter i sin databasanmälan:


Flera av de större tidningarna har däremot ordning på sina papper och uppgifter. Däribland kan nämnas Aftonbladet.se, Expressen.se, DN.se (Dagens Nyheter), SVD.se (Svenska Dagbladet), Sydsvenskan.se och HD.se (Helsingborgs Dagblad).

Hos Radio- och TV-verket kan den som vill ansöka om ett utgivningsbevis. Med ett utgivningsbevis faller webbplatsens innehåll under yttrandefrihetsgrundlagen i stället för under personuppgiftslagen, PUL.
Tryckta tidningar har normalt en ansvarig utgivare registrerad hos Patent- och registreringsverket. För dessa tidningar som samtidigt driver en nättidning behövs inget utgivningsbevis från Radio- och TV-verket eftersom dess verksamhet automatiskt faller in under yttrandefrihetsgrundlagen. Däremot krävs alltså en databasanmälan.
Och där brister det uppenbarligen på många håll.

Inga kommentarer: