tisdag 4 december 2007

Grattis SvD.se!

Så är årets bästa sajter utsedda. Åtminstone enligt tidningen Internetworld. Allra bäst är Ving.se som utsågs till den bästa av de bästa. Juryns val är klokt. Ving.se är en bra sajt, inget snack om saken.
I medieklassen riktar vi allt ljus mot Svenska Dagblad eller snarare SvD.se som tog hem segern före bland annat Aftonbladet.se, DN.se, MTV.se och Veckorevyn.se. Det känns som en välförtjänt belöning för SvD.se som kämpat hårt under hösten med ny sajt och tekniska bekymmer, men som alltså till slut gick i mål som en vinnare.

Däremot är jag rädd för att Internetworld håller på att devalvera värdet av sin egen utmärkelse, kanske i synnerhet när det gäller medieklassen. Juryn framhåller gärna att de nominerade står får nytänkande och spännande framtidsidéer. Därför känns det en smula mossigt när juryn år efter år nominerar samma sajter om och om igen. Ving.se var årets resesajt redan i fjol och Aftonbladet.se, SvD.se, DN.se och några till var nominerade i fjol liksom i år. Det mest exotiska inslaget i medieklassen i fjol var förmodligen lokaltidningen NA.se. I år fick ingen lokaltidning plats bland de nominerade. Faktum är att Stockholmsfixeringen var total. Inte en enda mediesajt utanför Stockholm var tydligen värd att nominera i år. Det var ett misstag av Internetworld. Här är några spännande sajter/projekt som Internetworld missade:

• I det allra flesta regionerna i landet är Blocket.se den ohotade kungen på annonsmarknaden. Men nu har de äntligen fått konkurrens. Rubbet är svaret från HD.se. På bara några månader har Rubbet nått nästan samma annonsvolymer som Blocket i Helsingborgsregionen. Lägg därtill ett vaket nyhetsarbete som omfattar både text och video. Under året har antalet besökare ökat med upp mot 50 procent. Borde ha räckt till en nominering.

NA.se stod pall när trycket var som hårdast. Rondellhundarna fick många läsare att rasa. NA.se spelade en central roll i arbetet med att få människor att förstå varandra.

• Många lokala sajter har ökat trafiken kraftigt under året tack vare målmedvetet arbete med innehåll och funktionalitet. Corren.se är ett exempel. Barometern.se och BT.se (varning! nu är jag partisk) är två andra sajter som vaknat till rejält under året. Alla tre har växt med mellan 30 och 50 procent mätt i antal unika besökare.

Till nästa år vill jag också att Internetworld skapar klassen Årets bloggare.
Härmed har jag nominerat mig själv ;-)

4 kommentarer:

Magnus Höij sa...

Vi på Internetworld har aktivt valt bort sajter som inte vänder sig till hela Sverige. Rätt eller fel, men det är därför vi inte har bedömt duktiga sajter som Corren.se eller HD.se. Svd.se och DN.se uppfattas kanske som Stockholmscentrerade, men vi bedömer dessa som rikstäckande.

Feedbacken är dock viktig, inte minst eftersom vi ständigt måste utveckla Topp 100.

Och din egen nominering är noterad... :-)

/magnus höij
chefredaktör

'amo sa...

Jag ser inte kopplingen till att man måste vara rikstäckande för att vara bland de 100 bästa. Det finns ett stort antal siter som har, med svenska mått, riktigt många läsare. Det känns lite konstigt att de väljs bort för att de inte riktar sig till hela Sverige. I värsta fall, även om jag inte tycker att det är en bra lösning, så borde väl ni i så fall ha en kategori för lokala siter. Nu skriver jag inte detta för att jag tycker vi är snuvad på nån vinst för den har vi inte förtjänat riktigt än, men nästa år. :)

Även jag tycker att Networkers är Sveriges bästa blogg. :)

Anders M Olausson
Teknisk chef
http://hd.se

Magnus Höij sa...

Funderingarna/feedbacken är noterad, och absolut något vi tar med oss till nästa år. Inget i den här världen är ju hugget i sten, som bekant.

/magnus

Rolf sa...

Hej Magnus, nästa år tycker jag ni skall kolla företagets etik o moral innan ni utser vinnare. Vad anser du om http://www.vingkund.com , http://www.vingkund.nu och http://www.vingkund.se ?

Varför har Ving köpt .se-sajten?

Rolf
fd Vingkund