måndag 13 oktober 2008

Expressen.se kidnappad av nazidomän

Den som surfar till www.siegheil.se/noje/ hamnar på en webbplats som är en spegel av Expressens nöjessajt. Även andra avdelningar under Expressen.se har kidnappats av samma sajt. Ytterligare ett exempel är www.siegheil.se/sport/.

Domänen www.siegheil.se, som registrerades vid årsskiftet, ägs enligt Stiftelsen för Internetinfrastruktur av en privatperson, sannolikt folkbokförd i Blekinge. Samma person verkar ironiskt nog även vara ägare till domänen Copyme.se. Domänen Siegheil.se är knuten till det svenska webbhotellet Loopia.se.

Det är oklart hur länge Siegheil.se har speglat Expressens sajt, men Google hittar åtminstone drygt ett hundratal sidor indexerade för Siegheil.se.

Som publicist går det egentligen inte att skydda sig mot kopieringen av det här slaget förrän skadan är skedd (om man nu anser att det är en skada...), alltså när klonen är online. I det läget finns det både tekniska och juridiska verktyg att ta till för att stoppa klonen.
Frågan man kan ställa sig är också vilken vinst den som utfört tilltaget förväntar sig. Kanske hoppas kidnapparen på att dra trafik och renommé till sitt eget domännamn genom att "låna" material från någon annan.

Återstår att se hur Thomas Mattsson och de andra på Expressen ser på tilltaget.

Uppdaterad kl 23:34: Gunnar R Johansson på Expressen förtydligar att det som hänt är att DNS-namnet Siegheil.se har pekats mot samma IP-nummer som Expressen.se.

Inga kommentarer: