fredag 3 oktober 2008

Fortsatt dåliga upptider för många mediesajter

Under våren granskade Networkers.se tillgängligheten för ett 20-tal svenska mediasajter. Det är dags att göra ett nytt månadsbokslut. Resultatet är ömsom vin ömsom vatten. Tre svenska nättidningar kan stoltsera med hundraprocentig upptid i september. Grattis Sydsvenskan.se, ST.nu och Sydostran.se.

Vänder vi på listan känner vi igen resultatet från i våras. SvD.se dras fortfarande med stora driftsstörningar. Webbplatsen går i stort sett ner någon eller några gånger varje dygn. Faktum är att nertiden för SvD.se är radikalt sämre jämfört med mätningarna i mars (1 tim, 20 min) och april (7 tim, 30 min). Mätverktyget Pingdom.com har uppmätt nästan 22 timmars otillgänglighet för SvD.se i september.
Även Ostran.se i Kalmar har dragits med stora störningar ända sedan i somras. Östra Småland/Nyheterna inkasserade nästan 15 timmars nertid i september.

På min hemmaplan, alltså för Gota Medias nättidningar, blev det inte heller några siffror att skryta med. Totalt nästan fyra timmars nertid, men om det är till någon tröst så var större delen av nertiden ett planerat driftstopp nattetid.

Värt att notera är också att vanligtvis stabila HD.se vacklat under sommarmånaderna och in på hösten. Tre och en halv timma saknas i september för att HD.se ska nå full upptid.

En summering av nertiden per publiceringssystem visar att Escenic återigen toppar den föga smickrande listan över CMS med mest nertid. Konkurrent Polopoly har i genomsnitt betydligt färre minuters nertid.

Hela sammanställningen kan ses här.

4 kommentarer:

Jardenberg sa...

Vi mäter uppenbart lite annorlunda. Jag har nitton minuter nere på sydis i september:

http://www.pingdom.com/reports/icem0avlb55u/check_overview/?name=sydsvenskan.se

När vi ses nästa gång får vi se om vi hittar skillnader i upplägget.

Anonym sa...

Hej! Tack för en bra blogg. Ett liten korrigering på listan: gd.se gick live på sin Polopoly-lösning i början av juni i år. MVH Gustaf Sahlman (från Polopoly)

Anonym sa...

Skillnaden är väl att du mäter per minut Jocke, medan Fredrik mäter var 5:e minut?

Fredrik Nygren sa...

Tack själv Gustaf för hjälpen. Nu är listan korrigerad.

Det stämmer som Frey säger. Jag mäter var femte minut och Jocke mäter varje minut.