söndag 4 maj 2008

Långa nertider för svenska mediasajter i april

För drygt en månad sedan gjorde Networkers.se en sammanställning över hur det stod till med tillgängligheten för ett 20-tal svenska nättidningar. Siffrorna som redovisades var allt annat än smickrande för mediehusen, CMS- och driftsleverantörerna. Från en redan dålig tillgänglighetsnivå har siffrorna blivit ännu sämre i april. Det visar statistik från Pingdom.

Till de allra sämsta hör mina egna webbplatser inom Gota Media (Barometern.se, BLT.se, BT.se och SMP.se). Dessa nättidningar hade över åtta timmars nertid i april, vilket är en stor besvikelse. Det var i samband med ett planerat arbete för att utöka ett filsystem som flera saker gick snett och antalet nertidstimmar rasslade i väg. Visserligen skedde en stor del av arbetet nattetid och därför var det få läsare som märkte något, men antalet nertidstimmar är ändå pinsamt många.
Vår CMS-kollega SvD.se, som också använder publiceringssystemet Escenic, hade också en bekymmersam månad med nästan lika mycket nertid som Gota Media. Det får också effekt på tillgängligheten mätt per publiceringssystem. De sex Escenicsajterna hade i genomsnitt 253 minuters nertid (50 min föregående mätperiod). Som jämförelse kan nämnas att Polopolysajterna hade 122 minuters nertid i april.

Mycket stora problem under mätperioden hade även Skånemedia med titlarna Kristianstadsbladet.se, Trelleborgsallehanda.se och Ystadsallehanda.se. Mätverktyget Pingdom noterade över ett dygns nertid. Skånemedia lanserade nyligen tre nya sajter på Saxotechs publiceringsverktyg och problemen i april ser ut att vara spårade till en forummodul som nu ses över.

Bäst i klassen i april var NA.se tillsammans med Sydostran.se som hade hundraprocentig tillgänglighet. Den senare hade full upptid även vid förra mätningen.

Topp 5 upptid, 1-30 april 2008
1) NA.se och Sydostran.se, 100% (0 min)
2) Aftonbladet.se, 99,97% (15 min)
3) ST.nu, 99.95% (20 min)
4) GD.se, HN.se, NT.se, 99.94% (25 min)
5) Corren.se, 99.91% (40 min)

Botten 5 upptid, 1-30 april 2008
1) Kristianstadsbladet.se, 96.48% (1 dag, 1 tim, 20 min)
2) Ostran.se, 98.75% (8 tim, 59 min)
3) Barometern.se, 98.86% (8 tim, 10 min)
4) SvD.se, 98.95% (7 tim, 30 min)
5) DT.se, 99.33% (4 tim, 50 min)

Alla mätstatistik som jag samlat via Pingdom finns här. En sammanfattning av siffrorna finns här (via Google Docs)

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant. Varje minut är egentligen ett nederlag för som läsare går man inte gärna dit igen.
Varför händer sånt här? Jag har egentligen ingen aning men funderar på om den som köpt in systemet har nån större koll. Annars borde inte problemen vara koncentrerade kring vissa system, eller?
Men visst är detta problem som borde synas från högre instanser inom medierna.