måndag 24 mars 2008

Få nättidningar klarar full upptid

Bara tre av 25 undersökta svenska nättidningar hade hundra procent upptid under perioden första till 20 mars i år. Det visar en undersökning som jag gjort med hjälp av Pingdom.
Bäst i klassen var VK.se tillsammans med Sydostran.se och ST.nu. I botten hamnade tidningar som SvD.se, HN.se och Ostran.se.
Mätresultatet grupperat per publiceringssystem visar att Escenic hade mer nertid än exempelvis konkurenten Polopoly, om man undantar IDG.se som använder Polopoly men utsattes för en överbelastningsattack under mätperioden. Escenicsajterna hade i genomsnitt 50 minuters nertid under testperioden, vilket får betraktas som oacceptabelt. Polopolysajterna, med IDG.se undantagen, hamnade på 17 minuter.

Pingdom är en webbtjänst som erbjuder övervakning av webbplatsers tillgänglighet, men också responstiden på en webbsida. I samtliga fall har jag låtit Pingdom mäta på webbplatsernas startsida. En sak är slående. Responstiden på startsidan skiljer väldigt mycket mellan de undersökta nättidningarna. Från cirka 400 millisekunder upp till en bra bit över två sekunder.

Topp 5 upptid, 1-20 mars 2008
1) VK.se, Sydostran.se och ST.nu, 100% (0 min nertid)
2) HD.se, DN.se, GD.se, Sydsvenskan.se och Tjenis.se, 99,98% (5 min)
3) Ekuriren.se, 99,96% (10 min)
4) Aftonbladet.se, Barometern.se, Expressen.se och Kristianstadsbladet.se, 99,95% (15 min)
5) NA.se, 99,91% (25 min)

Botten 5 upptid, 1-20 mars 2008
1) IDG.se, 95,25% (22 tim, 19 min nertid)
2) HN.se, 96,26% (17 tim, 35 min)
3) Ostran.se, 99,13% (4 tim, 5 min)
4) Norran.se, 99,52 (2 tim, 15 min)
5) SvD.se, 99,72 (1 tim, 20 min)

Alla mätstatistik som jag samlat via Pingdom finns här. En sammanfattning av siffrorna finns här (via Google Docs)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det en koppling mellan nertid och hur ny installationen är?

Fredrik Nygren sa...

Jag har inte gjort någon djupare analys av den kopplingen, men du har förstås en god poäng. Egentligen är det väl bara Sydvenskan som rullat en längre tid på Escenic annars är de andra sajterna ganska färska. Samtidigt har GP, DN och Expressen varit i gång lite längre på Polopoly och borde därmed ha mognat mer.

Anonym sa...

Lägg gärna till E24.se i listan.

Anonym sa...

Det är snararen en mätning av IT driften på aktuella siter. Hela grejen att prata publiceringssystem i sammanhanget som du gör här förlöjligar bara dig som individ eller inkompetens förklarar din blogg.