söndag 16 mars 2008

BLT.se direktsänder kvalhockeynÄr BLT.se första nättidningen i landet när de med video direktsänder ett evenemang på webben? Förmodligen inte, men det är ändå fortfarande ganska ovanligt. Inom kort kommer det att vara vardagsmat. Och det kan vara den svenska sajten Bambuser.com med grundaren Måns Adler i spetsen som gör det möjligt.

Det är hockeyfeber i Blekinge just nu. Kvalserien till division 1 är i full gång. Två lokala lag - Karlskrona HK och Mörrum GoIS - slåss om en plats i division 1 nästa säsong. Den största lokaltidningen i trakten följer självklart lagen och matcherna, men internetkoordinatorn på BLT.se, Jerry Backlund, ville göra något extra för sina besökare. Valet föll på Bambuser, som skapat en mycket spännande tjänst där vem som helst kan direktsända video på nätet med hjälp av sin mobiltelefon eller sin webbkamera.
- Vi testar helt enkelt om direktsänd video på nätet fungerar i praktiken, säger Backlund till Networkers.se.

Som tittare noterar jag att tekniken fortfarande är lite skakig, men så har Bambuser fortfarande alfastatus. KHK:s senaste match mot Västerviks IK på Bambuser finns här. På onsdag är det derby när Mörrum möter Karlskrona. Kanske blir det en ny Bambuser-sändning då.
Dessutom jobbar BLT:s fotografer med trådlösa sändare på sina kameror och låter bilderna gå rakt ut på nätet i ett bildspel som hela tiden uppdateras. Rapporteringen kompletteras också med reportrar som refererar.

För några veckor sedan direktsände Mattias PehrssonSkånemedia när han åkte Vasaloppet. Och nu Jerry Backlund som sänder från hockeyn. Direktsänd nätvideo från privatpersoner kommer att explodera i användning, kanske redan under senare delen av året men förmodligen framför allt under nästa år när videotjänsterna får stöd för fler mobiltelefonmodeller. I stort sett alla har en mobiltelefon som rimligen har kapacitet att sända video. I ett samtal med Tomas Wennström på bloggen Whatsnext.se pratar Måns Adler bland annat om framtiden. Bambuser har kommit en bra bit med sin tjänst andra som också kan nämnas är Flixwagon, Comvu, och QIK.

Själv ser jag redan fram mot den dagen när vi har hundra åskådare i publiken som direktsänder varje match i fotbollsallsvenskan eller hockeyns elitserie. Hur de som i dag köper och betalar för sändningsrättigheter ska tackla den saken blir intressant. Förmodligen reagerar de med ryggmärgen, det blir förbud och hot om stämning för den som livesänder matchen via sin mobil.

2 kommentarer:

Swedish Research sa...

Nu har jag följt din blogg nästan sedan starten.

Jag tycker du har lyckats bra med den. Är min intresserad av medelstora till större media på nätet är det en bra blogg.

Jag önskar dig stort lycka till 2008 med den också.

Fredrik Nygren sa...

Jag bugar och bockar. Tack också för att du hängt med så länge. Fem år, som jag bloggat, känns som en hel evighet i den här delen av världen. Hoppas du hänger med några år till.