onsdag 4 juli 2007

Ny lokal webbsatsning med 50 sajter

Lokala webbplatser är ett av årets trendord. Förutom lokaltidningar och så kallade lokala kvällstidningar dyker det titt som tätt upp olika lokalsatsningar. Vissa lokalprojekt drivs av engagemang andra av pengar eller både och. Ett exempel på det senare, så tolkar jag upplägget, är Mitt City som jag snubblade över i dag. Det är ett nätverk av 50 sajter alla med namnet Mittoskarshamn.se, Mitthelsingborg.se, Mittkarlstad.se, Mittstockholm.se och så vidare. Av Googles cachar att döma verkar sajterna ha varit ute knappt ett par månader. Bakom nätverket står ett företag i Karlskrona som heter Mesh.
Sajterna ser ut att vara självspelande i väldigt hög grad. På startsidan visas inlänkade RSS-flöden från de "riktiga" lokal nyhetskällorna. Skulle tro att en och annan chefredaktör eller vän av upphovsrätten inte är helt till freds med upplägget. Själv har jag inga problem med det. Däremot funderar jag på vem som egentligen vill ha den här typen av sajter. Är det någon som överhuvudtaget använder dem? Vilket värde ser en annonsör i dessa sajter?
För mig är det mest ett trist exempel på när engagemanget får stå tillbaka till förmån för pengarna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tillsammans med en person till står bakom Mesh som står bakom Mitt City. Tyvärr får jag hålla med dig i en del av kritiken. Vi har inte kommit så långt vi velat och vi har hamnat aningen fel. Vi jobbar dock så sakteliga mot en tjänst som vi tror på. Där är vi tyvärr inte idag eller ens de närmaste månaderna.

Jag skulle ha svårt att förstå kritik mot att aggregera nyhetsflöden på det vis vi gör. Vi är mycket tydliga med källa och vi tar aldrig hem hela artiklar. Däremot länkar vi utan krusiduller till den ursprungliga artikeln. Nu var det aldrig meningen att nyhetsflödet skulle vara en särskilt stor del av portalerna men vi arbetar vidare på de nya portalerna och låter den gamla vara som den är.