fredag 6 juli 2007

Sydsvenskan och Resumé i SEO-skandal

Doktoranden Malin Sandström avslöjar i bloggen Vetenskapsnytt en ny stor skandal inom sökmotoroptimeringsbranschen. SEO-företaget Jajja Communications har den senaste tiden dränkt ett stort antal bloggar med skräpkommentarer innehållande länkar till Jajjas länkfarm. Allt i syfte att dra mer trafik till Jajjas kunder. På Jajjas kundlista står Sydsvenskan.se och Resumé.se.
På Jajjas webbplats uttrycker båda tidningskunderna stor belåtenhet med Jajjas SEO-teknik:
- Dubblering av söktrafiken under första året, säger Resumé i ett uttalande från mars i år.
För Sydsvenskan är effekten ännu större. Trafikökningen från sökmotorerna har ökat med 600 procent, en effekt som tillskrivs Jajja.

Jajjas teknikchef, Tommy Pettersson, säger i en kommentar att företaget tar avstånd från fusktekniken som nu avslöjas. Han skyller den uppkomna situationen på Jajjas samarbetspartners, som i strid mot Jajjas vilja, ändå använt fultekniken.
Men Tommy Pettersson är ute på tunn is. För vad som inte sägs i avslöjandet från Vetenskapsnytt, är att Jajja i en intervju med DN.se i början av förra året (2006) påstod att de har slutat jobba med vad de själva kallar för externa lösningar redan i augusti 2005.

Skandalen kastar också återigen en mörk skugga på Tidningsstatisik AB, TS, som utfärdar revisionsintyg för sökrelaterade tjänster, alltså en slags SEO-legitimation. Jajja tillhör precis som hårt kritiserade Hermesius Publications AB gruppen av SEO-företag som har fått grönt ljus från TS.
Det är naturligtvis en skandal i sig.

Uppdatering 070706: Joakim Jardenberg, nya medier-guru i Helsingborg, skriver om TS och deras revisioner som lovar runt men håller tunt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jajja länkfarm:
www.katalogerna.se
www.webbshopping.se

Mer eller mindre gömda sitemaps hos Jajja kunder:
www.mrtsystem.com/sitemap.asp
www.d-flow.com/sitemap.asp
www.inpipe.se/sitemap.php
www.thermotech.se/sitemap.asp

Anonym sa...

Märkligt att TS eller Google inte har agerat. Det är verkligen inte några problem att hitta exempel. På datumen ser man också att det inte är gamla dumheter som ligger kvar utan nyproducerat under 2008. På 20 minuter hittade jag bland annat följande:
fisheye.se
Palmlänkar.com
molnlänkar.com
kaktuslänkar.com
kanotlänkar.com


Flogar (Falska bloggar)
lunarmobil.se
smurfiluren.blogspot.com
eggur.blogspot.com
foretagsbloggen.blogspot.com

samt ett stort antal bloggar på wordpress.com som numera är avstängda