tisdag 12 februari 2008

Hjälp! - RSS dränker mig

Hur mycket information kan den mänskliga hjärnan ta in? Frågan blir allt mer befogad. RSS-läsaren har länge varit en av mina allra bästa vänner. Den har underlättat min vardag genom att paketera information och nyheter till mig i ett lättöverskådligt format. Däremot är det hög tid för innehållsleverantörerna, bland andra nättidningarna, att ta en allvarlig funderare över vad som publiceras i deras RSS-flöden och inte minst hur det publiceras.

Under några dagar lät jag min RSS-läsare mäta antalet nyheter från 15 olika svenska lokal- och rikstidningarna. Resultatet visar att kvantitet ofta går före kvalitet. Jag fullkomligt dränktes i nyheter. På vardagarna samlade min RSS-läsare ihop mellan 1 000 och nästan upp till 1 200 nya nyheter per dygn. Under helgen halverades antalet. Här är resultatet:



På varje nättidning har jag har försökt utgå från något slags senaste nytt-flöde när jag har mätt antalet nyheter. Det är ofta just det RSS-flödet som tidningarna puffar för via sina startsida, men det är sannolikt också där som flest nyheter publiceras.

Ett par av de undersökta nättidningarna sticker ganska tydligt ut i församlingen - HD.se och Corren.se. De nämnda dagarna publicerade HD.se över 200 nyheter per dygn. Corren.se drygt ett hundratal varje vardag. Antalet mätta dagar må vara ganska få, men tendensen är ändå ganska tydlig. Nättidningarna publicerar sannolikt långt mer material än deras läsare kan ta till sig. Är det bra eller dåligt? Svaret färgas förmodligen delvis av hur man ser på den moderna journalistens roll. Journalisten har ett mycket viktigt uppdrag när antalet publiceringskanaler och mängden informationen ökar. Frånsett att gräva och hitta egna nyheter vill jag att journalisten hjälper mig att servera godbitarna ur det enorma nyhetsbruset. Gör journalisterna sitt jobb när de serverar läsaren 1-200 nyheter per dygn?
Tveksamt.
Antalet RSS-nyheter behöver i sig inte vara det stora problemet. Snarare kan det vara bristen på nischade RSS-kanaler som saknas. Vilken tidning blir exempelvis först med att låta läsaren bygga sina egna RSS-kanaler baserade på geotaggning?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Fredrik, hur tänker du när du gör en mätning av totalflödet?

Idén med RSS-flöden är att välja ut nischade kanaler som man prenumererar på. Senaste-nytt-listan på en tidningssajt är så långt ifrån nischad som man kan komma. Här ramlar det löpande in nyheter från nyhetsbyråer (i vårt fall TT och TT Spektra) och våra egna nyheter i alla kategorier (ekonomi, sport, utrikes, inrikes, mat&dryck mfl mfl). Med andra ord så långt ifrån nischat det kan bli.

Med risk för att slå in öppna dörrar, men att prenumerera på senaste-nytt-listan är ungefär lika nischat om att prenumerera på alla blogginlägg på hela Blogger.com.

På Corren.se/rss hittar du en samling av tidningssveriges kanske bäst utbyggda RSS-flöde.
På Corren.se kan du välja ut ett RSS-flöde som ENBART innehåller nyheter om Linköping. ENBART nyheter om fotboll osv osv.
Välj de kanaler som intresserar dig så drunknar du inte.

Vi har också en, i mitt tycke suverän, RSS-feed som listar nyheterna som just nu ligger på startsidan.
http://www.corren.se/rss/toppnyheter.xml
Det innebär att du får en nyhetsprioriterad RSS-feed. Den översta nyheten är den nyhet som våra redaktörer anser vara den bästa just nu.
Normalt sett är ju RSS-flöden från tidningssajter ett flöde i kronologisk ordning, dvs utan relevans, men på Corren.se hittar du alltså en nyhetsvärderad RSS-feed.

Anonym sa...

Niklas - glömde en bit.
Du frågade även om geotaggade RSS-flöden.
Läs om Corren.se:s test med applikationen Locago:
http://citygateforum.wordpress.com/2008/02/13/corrense-nyheter-pa-karta-genom-locago-beta/

Fredrik Nygren sa...

Grattis Corren.se! Det ser ut som ni är ett steg på väg mot geotaggade RSS-flöden. Fortsätt rapportera om det på bloggen. Vi är säkert många som följer det med spänning.

Varför har vi senaste nytt-flöden om läsarna ändå inte kan följa dem?
Ta bort dem eller lägg dem på en undanskymd plats. Låt dem åtminstone inte få plats med link-taggen i HTML-huvudet. Där saknas för övrigt det kanske viktigaste flödet på Corren.se - det för toppnyheterna. På samma sätt letade jag också efter ett lokalt flöde när jag besökte avdelningen Linköping, men inser nu att jag hade hittat det under Corren.se/rss. Enklare hade varit om sajten puffat för det via link-taggen när jag befinner mig på Linköpingsavdelningen.
Bara en tanke.

Kan ni säga något om användning av era RSS-flöden? Vilka används mest? Hur mycket trafik drar det till sajen?
Om jag minns rätt från någon gammal artikel jag läste så räknar New York Times med att ca 25 procent av trafiken kommer via RSS.

Anonym sa...

Vi har senaste-nytt-flödet helt enkelt för att påvisa besökaren att "på den här sajten är det mycket aktivitet - besök oss ofta".

Jag använder själv senaste-nytt-listan när jag vet att något har hänt (exmpelvis en hockeymatch) och jag vill se om det finns en nyhet publicerad.
Och då kan vi inte kategorisera, eftersom vissa besökare bevakar en konsertrecension, andra en sporthändelse, den tredje en ekonomirapport osv.

Men som jag skrev, ett RSS-flöde från senaste-nytt-listan känns tämligen meningslöst. Men samtidigt kan vi lika gärna tillhandahålla det eftersom det går. Det är upp till besökaren att välja.

Du har helt rätt i att vi borde göra våra RSS-flöden mer tillgängliga.
Det är ju, som du skriver, helt fel av oss att bäst framhålla RSS-feeden från senaste-nytt-listan när vi har så många fler mer användbara flöden.

Har tyvärr ingen koll på hur många läsare som genereras via våra RSS-flöden. Tror tyvärr inte att jag kan se det varken via SiteCensus, InsightXE eller Google Analytics.
Eller?

Vi använder RSS-flödet internt väldigt mycket när vi bygger nya tjänster (exempelvis tjänsten som är kopplad till Loacgo). Så för vårt utvecklingsarbete är RSS-flödet oumbärligt.

Jardenberg sa...

Håller med Jörgen om att du misshandlar senaste-nytt-tanken.

Däremot behövs det fler lager/finare kontroll, HD hade också en toppar.xml som verkar ha försvunnit. Någon hittar den säkert igen, en vacker dag ;)

Men, iaf, om du står på hd.se/landskrona och väljer rss-flödet där så är det lokalt och ett mycket rimligare antal artiklar.

Här är ett subset av allt som går att välja:
http://hd.se/rss/

Men riktigt elegant blir RSS när det används som på rubbet. Oavsett vilken sökning du gjort eller vilka taggar du klickat på kan du alltid klicka på rss-symbolen och få precis det utsnittet.
http://hd.se/rubbet/

Och när det gäller geodata så vet du var jag står ;)

Jardenberg sa...

Inflödet från RSS till våra tidningssajter är skitlitet idag. RSS är en killerapp som inte hittat ut i stugorna än. På små, nischade sajter är det däremot massor med rss-trafik. Vi har lika många som läser oss via rss som faktiskt kommer till sajten:
http://mindpark.se/2007/12/05/oppen-statistik-november/

Och det ställer oss inför en spännande utmaning den dag vi ser samma mönster på hd.se eller smp.se. Hur ska vi kapitalisera på rss, när vi vet att folk tycker ännu mindre om annonser i den kanalen. Och har ännu lättare att välja bort dem.

För begränsade flöden är inte svaret. Hela texten måste med. Basta!

RSSkommer, och aggregering (via rss) i ännu högre grad. Båda delarna är större utmaningar för affärsutvecklarna än för teknikerna eller journalisterna.

Anonym sa...

Tjena, jag är utvecklare på Corren.se. Bra synpunkt ang. RSS-länkarna i HTML-huvudet.

När vi utökade med nyhetsvärderade RSS-flöden glömde vi anpassa link-taggarna.

Tittar på hur vi ska göra vid tillfälle. (HD.se:s lösning med kontextuella flöden verkar bra: alla sport-RSS-flöden på sportsidor, osv.)

kullin sa...

Intressant att du har med NT.se i ditt exempel eftersom deras rss inte ens fungerar och har inte gjort så på många månader (om någonsin?). Klicka på en artikel i flödet och du får ett felmeddelande. Man undrar om NT inte själva läser sitt flöde, för då borde man upptäcka detta.

Anonym sa...

RSS är spännande, men lite för mycket för nördar fortfarande. Vi på SvD.se gör i alla fall vad vi kan för att alla ska kunna prenumerera på så nischade flöden som möjligt. Jag skrev ett blogginlägg om det i går.

Anonym sa...

Men man måste ju inte läsa allt som skrivs... Spara ögon och hjärna till det som är intressant och relevant :=)

Fredrik Nygren sa...

@tipsnisse: men hur vet man vad som är intressant och relevant om man inte läser det?