onsdag 13 februari 2008

Premiär för nya Norran.se

Vid lunchtid i dag rullade Norra Västerbotten i Skellefteå ut sin nya sajt, Norran.se. Publiceringsplattformen är Escenic, alltså samma system som bland annat körs på Aftonbladet.se, SvD.se och våra tidningar inom Gota Media (Barometern.se, BLT.se, BT.se och SMP.se). Arbetet har tagit drygt ett år. Mellan raderna i chefredaktören Anders Steinvalls presentation av den nya webbplatsen läser jag att det har varit en tung och mödosam process. Chefredaktören utlovar också nya satsningar på innehållet genom bland annat nyanställningar.

Nya Norran.se har ett behagligt färgschema, möjligen kan jag tycka att de svarta vinjettboxarna blir lite för markanta. Den horisontella menyn är delad i två delar och jag förstår inte riktigt varför. Det ger visserligen tyngd och tydlighet åt avdelningarna Nyheter och Sport, men samtidigt känns det som sajten tappar bort andra viktiga avdelningar som Nöje och Familj genom att tona bort dem i en annan mindre klar färg. Tiden får utvisa om det är klokt eller inte.

Arkivsökningen lämnar en del att önska. Dels ser jag bara en liten snutt av själva sökknappen och eftersom sökningen bara fungerar om man klickar på knappen (enter fungerare inte) så blir det nästan lite moment 22 över det hela. Verkar också som antalet artiklar i arkivet är begränsat, trots att Norran.se varit på webben i många år.

Likt fler andra (tyvärr) nättidningar så validerar Norran.se dåligt mot W3.org. Ett betydligt större problem är däremot att Norran.se verkar ha brutit alla gamla länkar, inte minst länkar som indexerats av Google. Men inget negativt som inte har något positivt med sig, som det brukar heta. Länkarna till Norrans fulsökoptimeringssidorna från Hermesius fungerar inte heller. Tack för det.

1 kommentar:

Unknown sa...

Kul att du uppmärksammade att vi släppte nya norran.se igår. Efer månader av hårt arbete har vi nu äntligen fått en bra grund att bygga vidare på. Så lite kan man pusta ut, men bara lite... det är nu den stora utveckligen börjar, att forma och fylla siten på ett sätt som uppsakattas av våra användare.

Det som vi provar nu är dels det du nämner, svata vinjettboxar som lugnar ned helhetsintrycket och samtidigt ger uppmärksamhet till de senaste viktiga nyheterna. Det kan mycket väl vara så att de blir för markanta som du skriver. Sådant ska vi låta användarundersökningar utvisa. Lika så den delade toppmenyn. Vi har valt att prova med en uppdelning av siten i två block, utfrån hur användaren använder den; nyhetsblocket med snabba nyheter och i fritidsblocklet hittar men innehåll med mer underhållingsvärde.

Arkivsökningen kommer att utvecklas massor. Här har vi än så länge endast byggt det absolut nödvändigaste.

Valideringen mot W3 standarden jobbas på för tillfället, vi är medvetna om vilka delar på siten som inte håller denna standard för tillfället. Så det kommer.

Det ska bli en jätte spännande resa famöver, i all utveckling som sker kommer dialogen med våra användare vara en viktig ingridiens.

Nu är vi ute... så det är nu det börjar =)

/Maria Bergmark, projektledare nya norran.se