måndag 11 juni 2007

Ny sajt från Dalademokraten med många brister

Det verkar inte bara vara jag som har missat att Dalademokraten.se för ungefär två veckor sedan lanserade en ny webbplats. Google ger sparsamt med träffar på uttrycket: nya dalademokraten.

Det känns som svenska nättidningar i allt större utsträckning liknar varandra. Nya Dalademokraten.se är inget undantag. Överraskningarna är få. Tidningen puffar själv mest för den nya spelsajten, som såvitt jag förstår, rullats ut på bred front av i första hand landets s-tidningar. Inte mycket till egen utveckling eller kreativa idéer alltså. Däremot finns det en del små detaljer som är sköna för ögat och upplevelsen. De dynamiska blocken med läsarkommentarer och tipsa en vän som visas och döljs animerat i slutet av artiklarna är läckert. Laddningssymbolen under sökfältet är också snygg. Tyvärr är själva sökfunktionen en smula instabil. Vid ett par tillfällen nås jag av något som liknar ett Ajax-fel. Andra gånger söker jag men kommer aldrig till sökresultatet. I arkivet går det för närvarande också bara att söka på artiklar som är ungefär en månad gamla.
Webbplatsen är byggd på plattformen EPiServer med hjälp av konsultbolaget Drumedar. Teknikerna har dock fortfarande en del kvar att jobba med för att webbplatsen ska validera. W3:s validator rapporterar över 300 fel på startsidan och det är inte i närheten av godkänt för en ny sajt 2007.
De tekniska bristerna har även bloggaren Jon Lindholm upptäckt i två blogginlägg (nr 1 och nr 2).

När jag har använt sajten under dagen har jag konstaterat ett kanske ännu allvarligare bekymmer. Var och varannan sidladdning hänger sig i väntan på att webbadressen Hermesius.com ska svara. Jag har vid upprepade tillfällen och vid olika tidpunkter kunnat mäta förseningar på mellan tio och 15 sekunder på grund av att adressen Hermesius.com svarar långsamt i en operation som verkar handla om bannerhämtning.
Dalademokraten har tidigare kritiserats för sitt samarbete med Hermesius Publications AB som bygger skuggarkiv i syfte att lura till sig besökare via Google. Nu orsakar Hermesius ännu mer bekymmer för Dalademokraten. Det är uppenbart att Dalademokraten är utrustad med stort tålamod. Frågan är om läsarna har lika stort tålamod?

(Uppdaterad kl 20.56) Inte sedan vecka 18 har Dalademokraten redovisat sina besökssiffror. Då hade Dalademokraten.se drygt 97 000 unika besökare. Det var innan kritiken mot Hermestidningarna hade slagit ut i full blom. I förhandslistan som Sifo Media har skickat ut i dag är Dalademokraten tillbaka med knappt 34 000 unika besökare.
Tålamod var ordet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med. Läsarkommentar och tipsa en vän är riktigt skönt. Detta ska vi nog stjäla rakt av:-)

Anonym sa...

Aha - tack för förklaringen till att sajten inte går att använda! Undrar hur är det möjligt att utvecklingen går så långsamt att användarna fortfarande skall försöka hacka sig fram på ej fungerande sajter? Jag har använt datorer i trettio år och mitt tålamod är slut sedan länge.