tisdag 5 juni 2007

Så kan Blocket utmanas av Rubbet

För ett par dagar sedan sjösattes annonsmarknaden Rubbet av Helsingborgs Dagblad. Projektet leds av Joakim Jardenberg. Under ett par dagar har jag testat och känt på tjänsten som självklart har som mål att på sikt ge Blocket.se en match. Jag tilltalas av tanken. Blocket.se behöver en utmanare. Men det blir en tuff resa. Eniro har en period gjort ett liknande försök utan tydlig framgång. Ändå lockar Eniro annonsörerna med att det är gratis att annonsera. Samma princip gäller på Rubbet.

Här är min intryck och förslag på förbättringar efter att par dagar med Rubbet:

=> Sökmotorn behöver förbättras. Såvitt jag förstår är tjänsten än så länge inte finansierad. Därför kan det kanske vara lite häftigt att blaska på med en GSA-tjänst från Google för några hundra tusen kronor. Men på sikt önskar jag att Rubbet byter sin sökmotor mot GSA. En budgetvariant är att börja med IBM och Yahoos Omnifind som kostar gratis till en ganska hög nivå. Sökmotorn är en mycket central funktion. Därför blir jag förvånad att Blocket.se i många år haft en usel sökmotor som visserligen blivit klart bättre på senare år.

=> Koppla annonserna till geografin. Två saker har gjort Blocket.se till en succé - annonserna är geografiskt indelade och tjänstens enkelhet. Rubbetannonserna behöver kopplas till stad, län, landskap eller något annat som underlättar för köparen. Men det kan göras coolare än Blockets Sverigekarta. Ring Hitta.se eller varför inte Eniro.se och fråga om ni kan göra något tillsammans med dem och deras kartfunktion. Annars så finns ju alltid Google Maps. Och varför inte en variant på Flickrvision.com fast med Rubbetannonser? Skitfräckt.

=> Bjud på tekniska ingångar till systemet. Öppna för utvecklare att bygga sina egna tjänster kring Rubbet. Erbjud rika API:er till den som vill göra något skoj av materialet. Våga bjuda in webbtjänster som Allaannonser.se i stället för att motarbeta dem som Blocket har gjort.

=> Jag gillar verkligen funktionen att bevaka nya annonser med RSS. Men jag vill också ha SMS-bevakning av annonser. SMS-bevakningen kan kanske finansieras genom ett sponsorskap eller med hjälp av utmärkta och billiga (läsa nästan gratis) SMS-tjänster från Mosms.com.

=> Bygg communitykänsla. Blocket.se i all ära, men många är rädda för att köpa och sälja sina prylar på den sajten. Bedrägerier och bluffare avslöjas titt som tätt. Titta på hur Tradera har hittat ett system där köpare och säljare kan betygsätta varandra. Öppna för diskussioner/kommentarer kring varje annons.

=> Hjälp köpare och säljare med penningtransaktionen. Själv är jag ganska förtjust i Paypal och Google Checkout. Möjligen är dessa inte är lämpliga i det här sammanhanget. Men det viktiga är att erbjuda verktyg som känns trygga för både köpare och säljare.

11 kommentarer:

jocke sa...

Härligt Fredrik. Här kommer lite kommentarer (och frågor).

Men först, vår absoluta målsättning med rubbet är att den ska vara enkel. Efterhand som "enkel" betyder "för enkel" - i takt med att volymen ökar, eller den sprids utanför nv-skåne så kommer vi att lägga till funktioner.

sökmotorn - vad är det du saknar? Vi har försökt bygga den så flexibel som möjligt, men med konkreta förslag kan vi gå in och skruva.

geografi - jag ÄLSKAR kartor. Integration med google maps ligger i pipen, men så länge 90% av annonserna kommer från papperstidningens flöde och 99% är koncentrerade till nv-skåne så har det fått vänta. Men jag håller med till 100%

öppet api - självklart. Kommer.

sms-bevakning - lite klurigare. Det kräver en finansieringsmodell som inte finns än.

community - jamenvisst. Det finns massor med planer. Men det är ett vägval som inte är klart än. Kloka människor säger att det är antingen rating ELLER communitykänsla - och det ligger nog mycket i det. Vi simmar lite lugnt.

transaktionen - jag vill inte påstå att vi ska vara ansvarslösa, men jag vill ändå mena att vi ska vara försiktiga med att kliva för djupt in i ”affären”.

Men det kan vi prata mer om live, vi kanske ses på fredag när jag hälsar på Mathias i det här ärendet ;)

Fredrik Nygren sa...

Det är en bra inriktning. Håll det enkelt, men gärna avancerat och kraftfullt bakom kulisserna.

När det gäller sökmotorn har jag upplevt begränsningar vid följande typer av sökningar:

Frassökningar: "volvo v70"
Sökning med trunkering: väl*
Booleska sökningar: volvo OCH v70 (har även testat volvo AND v70 samt volvo +v70 utan något bättre resultat)

SMS skulle kunna finansiseras genom att sponsormeddelande i slutet av SMS:et (vet dock inte om det är förenligt med lagstiftningen). Ett annat alternativ är att användaren pröjsar sin bevakning med ett betal-SMS och sedan får tillgång till X antal SMS-bevakningar.

Johan sa...

När det gäller sökfunktionen så fungerar den idag som AND-sökning, dvs skriv bara volvo v70 så hittar den annonser som innehåller dessa två ord.

Frassökning ska jag lägga till.

Trunkering sker automatiskt både i början och slutet av ord, eftersom vi söker på ordinnehåll. Vi kan förtydliga detta genom att plocka bort * åt dig om du skriver den i, annars söker den nämligen efter just väl* och det lär man inte hitta...

jocke sa...

Bra med frassökning Johan. Annars inser jag att mycket av Fredriks sök-kritik handlar om att han gjort det för komplicerat för sig ;) Varför skriva AND när det inte behövs...

Fredrik, det finns ett gammalt utkast till sökhjälp och tips liggande under Hjälp/tips: hd.se/rubbet/tips/

Fredrik Nygren sa...

Jaja... det är möjligt att jag komplicerar sökningen :-) Men då tycker jag i så fall att sökmotorn ska fatta när jag söker på det omvända, alltså använder INTE/NOT i min sökning. Booleska sökningar bör självklart ha stöd åt båda hållen. Om jag söker på:

audi INTE qattro

...får jag upp två Audi Quattro-bilar (även om quattro egentligen stavas just så). Skriver jag i stället NOT får jag inga träffar alls.

För övrigt är jag inte helt övertygad om att det är optimalt att lägga till AND automatiskt mellan två ord. Sökningen:

audi qattro

...borde hellre ge träffar på allt som innehåller: audi OCH qattro samt audi ELLER qattro men ranka gärna sökresultat som innehåller borda orden högst.

Usch, jag känner mig jäkligt petig och tjurig. Det var inte meningen. Syftet var bara att hjälpa er i rätt riktning.

Johan sa...

Fredrik,
Orsaken till att du får träff på den annonsen (i två exemplar) när du söker på audi INTE qattro är att ordet "INTE" återfinns i "vinterdäck". Ordet NOT återfinns däremot inte alls i annonstexten. Så sökningen är betydligt mindre smart än du förväntar dig :-) Vi stöder helt enkelt inte booleska sökningar i nuläget.
Tack för att du nagelfar sökningen!

Vi loggar för övrigt såklart alla sökningar (anonymt, utan IP) så vi kan titta närmare på vad folk försöker med, och kan se vad vi behöver förändra efter hand.

jocke sa...

Fredrik, vi upplever din kritik som extremt relevant och stimulerande. Sluta inte!

Anonym sa...

SMS-bevakning av annonser är ju grymt bra. Att man kan t ex ange sökord som ska trigga så att ett sms skickas. Det vill jag använda iaf.

Anonym sa...

Hyresjakten.se är en starkt växande annonstorg. Här kan man annonsera gratis både som privat person och företag. Upp till 10 bilder i annonsen. ( 5 bilder gratis ) Svar på annonsen både på e-post och SMS. ( e-post gratis ) Även bevakning av annonser via e-post och SMS.
www.hyresjakten.se

Sourcery sa...

Hej Fredrik,

Jag inser att detta är ett GAMMALT blogginlägg och att t.ex. rubbt.se inte ens finns längre...

Men jag vill ändå berätta om Pokop.se som är en sida som har VISSA av de saker som du efterfrågade i denna bloggposten.

Du skrev detta 2007 och fortfarande (fram tills i år) har ingen köp o sälj site (som jag har hittat) inkorporerat google maps som placeringsinstrument för annonserna. Pokop.se har ändrat på detta och vi använder "exakt" placering med kartnålar på en karta för annonserna.

Jag har även implementerat CSS och epostbevakning av annonserna. En egen lista med sparade annonser. SMS bevakning är i pipen, men inte klart än...

Sökmotorn behöver lite handpåläggning för att få de funktioner som du skriver om här (även jag tackar för intressanta förslag som du ger här).

Tanken är väl som alltid att ta en bit av kakan från Blocket (vilket är en svår uppgift), men till en början vill jag testa om arbetsättet är något som folk kan tänka sig.

Jag har redan mängder med förbättringsförslag, men kan självklart alltid ta emot mer om du känner för att spotta idéer :)

Om du fortfarande läser kommentarer här hoppas jag att du kan hitta lite nytänkande i http://www.pokop.se

Ha det gott!

/Kristian

Unknown sa...

Idén med geopositionerade annonser är intressant och i allra högsta grad aktuell även i dessa dagar. Tack för tipset om pokop.se, den hade jag inte sett tidigare. Hoppas du får fart på annonsinlämningen, för just nu hittar jag inga annonser alls i mitt område och 5 mil däromkring.

Har du förresten sett Hoodboard.se? Lite på samma tema som pokop.se även om de inte tar emot annonser själva utan indexerar andras annonser, men en bra tjänst för köparen.

Kämpa på!