onsdag 29 augusti 2007

Ny webbmätlista på frammarsch

För den som vill jämföra storleken på olika webbplatser finns ett flertal olika mätlistor. Sifo Research International har sin lista och KIAindex publicerar sin lista på annonsörsföreningen sajt (som märkligt nog inte själv har ett godkänt mätsystem på sin sajt utan använder Google Analytics). Dessutom har vi Nordic Internet Index. Det kan lätt uppfattas en smula förvirrande för den som inte är hemma i branschen. Trafiksiffrorna är samma, men förpackningen och antalet webbplatser som medverkar på listorna skiljer.

Lägg därtill en fjärde mätlista som har gjort något av raketkarriär. Johannes FosseusPoeter.se tipsar om Tailsweep Siteindex som för närvarande har ett 90-tal webbplatser på listan. Intressant med den nya listan är att den har lyckats fånga upp sajter som andra mätleverantören och listägare har missat. Tailsweep Siteindex innehåller företrädesvis bloggar, flera av dem är lika stora som många svenska lokaltidningar. Tailsweep hävdar att de följer annonsörsföreningens riktlinjer för webbmätning.

Bakom Tailsweep finns tre erfarna internetkillar. Jack Hansen berättar om deras bakgrund på sin blogg Text.nu. I konceptet Tailsweep ingår också ett annonsnätverk som riktar sig till bloggare. Rekrytering av bloggar till nätverket pågår just nu. Det är onekligen en intressant idé. Genom nätverket får annonsörerna möjlighet att nå ut i bloggvärlden och bloggarna får ett alternativ till Google Adsense.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Kul att dus skriver om KIA index. Kände dock att jag måste rätta dig på några punkter.

Sveriges annonsörer heter de inte annonsföreningen. Visst kan det se märkligt ut att de använder Google, samtidgt skulle det anses märkligt om de valde en viss av de leverantörer som KIA godkänt. Dessutom redovisas inte deras siffror på KIA index. Google funkerar fint om man vill ha ett hum om sin trafik. Däremot så fungerar det av flera anledningar inte att ha med på KIA, bland de viktigare att Google inte försökt komma med. Att leverantörer kontaktar KIA är en förutsättning för att kunna berömmas. KIA kan och skall inte rekrytera leverantörer, de måste ta kontakt, förse oss med material för bedömning, följa våra regler, leverera på ett visst vis osv.

Gällande Noridc Internet Index så hämtar den data från samma databas som KIA index, medn med den stillnande att där redovisas alla nordiska länder. Däremot så är den listan vilande för närvarade pga byte av leverantörer i granländer. Jag är den snickrat och har hand om både KIA index och Nordic Internet Index.