torsdag 16 augusti 2007

Vems tidningspress stannar först?

Jon Fine, krönikör på BusinessWeek, försöker i ett inlägg kika in i spåkulan för att se vilket amerikansk tidningshus som blir först med att lägga ner papperstidningen för att i stället helt koncentrera sig på digitala medier. Först i tur står San Francisco Chronicle, enligt Jon Fine. Tidningen blöder kraftigt. Beräkningar för de senaste åren visar att San Francisco Chronicle förlorar en miljon dollar i veckan. Samtidigt har tidningen enligt egen uppgift 265 000 prenumeranter.
Erik Hörnfeldt, chef för mediatjänster på 3, reflekterar över Joe Fines tankar i en egen krönika i tidningen Journalisten. Där pekar Erik Hörnfeldt ut riktningen för framtidens journalister - satsa på webben om du vill behålla jobbet.

Låt oss leka med tanken. Vilken svenska tidningspress stannar först? Erik Hörnfeldt menar att det sker i Sverige innan det har hänt i USA. Rimligen bör det bli en tidning som visar röda siffror. Dalademokraten är ett exempel. Dåliga siffror har också rapporterats från gratistidningar Punkt SE och City. Finns det fler?

Uppdaterad 070817: Det här inlägget var nog bättre tajmat än jag kunde ana. Martin Jönsson på Svenska Dagbladet beskriver krisen för Aftonbladet och dessa systrar och bröder. Blocket räddar resultatet för andra kvartalet. När försvinner Punkt SE?

Inga kommentarer: