onsdag 22 augusti 2007

Sundsvalls Tidning stänger ner läsarkommentarer

Strejken börjar att sätta sina spår hos nättidningarna. Som en effekt av strejken har Sundsvalls Tidning valt att stänga ner möjligheten för läsarna att kommentera det som publiceras på ST.nu. Likaså har tidningens debattforum på nätet stängts ner.
- På grund av Svenska Journalistförbundets pågående konfliktåtgärder mot Sundsvalls Tidning kan vi för närvarande inte ta emot eller hantera kommentarer eller inlägg på ST.nu, skriver tidningen på sin webbplats.

Från och med klockan 12.00 den 30 augusti har SJF varslat om utökade konfliktåtgärder. Då stängs i princip alla Sveriges nättidningar eftersom ingen får lägga ut något material på webben. Varslet innebär också att "all hantering och bearbetning" av material som inte producerats av de egna anställda förbjuds. Många svenska nättidningar publicerar automatiskt material från exempelvis TT och SMHI. Det kan tolkas som att nättidningarna måste stänga ner dessa funktioner för att se till att materialet inte publiceras.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ser inte varför vi webbutvecklare ska behöva aktivt stänga av de automatiska flödena från andra nyhetstjänster. Det är ju idag ingen som "hanterar" eller "bearbetar" de nyheterna, de dyker upp på webben ändå. Om hela tidningen tar långlunch kl 12 den 30/8 så kommer det ändå fortsätta dyka upp nyheter på webben (förutsatt att de på TT fortsätter jobba såklart), så man kan ju inte direkt påstå att någon bryter mot varslet, eftersom ingen hanterar de automatiska nyheterna.

Fredrik Nygren sa...

Jag förstår vad du menar, men orden "hantera" eller "bearbeta" behöver inte betyda att en människa rör vid materialet. Även automatiska flöden kan vara en sorts hantering eller bearbetning.
Jag är inte säker på om skrivningen ska tolkas på det ena eller andra sättet. Däremot vill jag peka på en punkt som kan bli föremål för tvist. Då är det bra att ha funderat över hur saken ska hanteras.

Sören Karlsson sa...

Journalistförbundet förfogar ju över sina medlemmar, inte över företagens servrar. Att arbetsgivaren aktivt ska hjälpa till med att stoppa publicering är inte aktuellt. På hd.se kommer TT och läsarnas kommentarer att fortsätta flöda (och nu är det ju skönt att köra omodererat!).

Anonym sa...

Hmm, trist, jag som ska byta jobb och börja på en av nyhetsjättarna 1 september.... bra start :-)

Fredrik Nygren sa...

Jag är inne på din linje, Sören. Men tänk om TT-materialet du publicerar är producerat av en SJF:are på TT... Gör tidning i så fall den SJF:aren till strejkbrytare?

Fredrik Nygren sa...

Strejkbrytare eller ej. En koll i listan över varslade företag så finns inte TT med. Exemplet ovan är alltså högst teoretiskt. Åtminstone i nuläget...