onsdag 16 maj 2007

Hermes: "Nygren bedriver illegal verksamhet av globala mått"

Hermesius Publications AB slår tillbaka. I ett inlägg på företagets webbplats vill Hermes ge skenet av att jag är en brottsling som bedriver "illegal verksamhet av globala mått" och ägnar sig åt tjuvjakt.
Inlägget ska naturligtvis ses mot bakgrund av att företaget är satt under mycket hård press efter granskningen från Networkers.se. Affärsidén sjunker. Inkomsterna minskar. Det är förklaringen till det desperata tonläget i inlägget, men inte en ursäkt. Det är också ett försöka att dribbla bort korten, flytta fokus från vad Hermestjänsten egentligen är och vem som tjänar respektive förlorar på den.

I det förvirrade försvarstalet från Hermes lyfter företaget fram ett antal exempel som ska visa att Hermestekniken ger relevanta träffar hos Google. Företaget påstår att en sökning på "reinfeldt pedofil" ger träffar från tidningen UNT.se som har hög relevans. Döm själv. Den första artikel från UNT.se som dyker upp på den sökningen har rubriken "Reinfeldt vill att läget styr hyran". Notera också den beskrivande texten som visas av Google, massor av nyckelord vars uppgift är att lura sökmotorn.
Hermes skjuter fullständigt över målet. Det viktiga är inte om jag eller Hermes tycker att deras teknik ger relevanta sökträffar. Det handlar om vad Google tycker. Och vad Google tycker vet vi. Sedan ett par veckor tillbaka har Google nedvärderat Hermessajterna med kraftiga ras i antalet unika besökare som följd.

Jag konstaterar att ingen av Hermeskunderna rusar till företagets räddning när havet stormar allt kraftigare. Vissa av dem (läs UNT.se) verkar i stället hoppa av och ta plats i räddningsbåten. Andra tvekar fortfarande och hoppas fortfarande att skeppet ska hålla sig flytande trots att det läcker som ett såll.

Kalla mig dum. Kalla mig okunnig. Att bli utpekad som en brottsling känns däremot saftigt kränkande. Jag accepterar det inte. Det gör sannolikt inte personuppgiftslagen, PuL, heller. Om du tycker att påhoppet ska utredas, anmäl det till polisen eller Datainspektionen. Ange vem som har skrivit inlägget, var det finns och på vilket sätt det kränker den personliga integriteten. Lägg gärna ett CC till mig på adressen fredrik.nygren@networkers.se.
Tack för ditt stöd!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hermes visar en fantastisk talang för att skjuta sig själva i foten genom det där exemplet med ”reinfeldt pedofil”, helt lysande, kan inte sluta skratta åt eländet...

Anonym sa...

kanns som som om hermes forsoker fa sitt foretag att se ut som nagot bra, jag skulle gissa att de flesta som ar insatta i hur allt bedrivs ar smartare an att lyssna pa deras forsok till smutskastning pa en kille med koll (fredrik). Fortsatt med ditt bra jobb och forhoppningsvis kommer rattvisan att visa sig.