torsdag 16 augusti 2007

Skype under attack?Attack eller inte. IP-telefonitjänsten Skype med stöd för snabbmeddelanden likt MSN dras med stora driftstörningar sedan i förmiddags. Någon officiell information går inte heller att få eftersom Skypes webbplats, Skype.com, är i det närmaste utslagen. Vet du något? Hör av dig med länkar och information så samlar jag det här.

(Okej, jag vet. Det här är off topic för vad jag normalt skriver om på den här sajten. Men Skype är ett viktigt verktyg får många. Därför gör jag ett undantag.)

Uppdaterad 070816: Hittade till sist en del officiell driftsinformation från Skype som bekräftar att det just nu är problem med att logga in till tjänsten och att det rör som om ett "software issue". Se också vad bloggarna skriver om problemet via Technorati.
Computer Sweden: Mjukvarufel bakom Skype-krasch

Uppdaterad 070817: Fortfarande stora problem med att logga på Skype. Det senaste statusmeddelandet från klockan 6 i morse (svensk tid) säger att Skypegänget fortfarande jobbar med att lösa problemet. Det sägs inget om när felet väntas vara avhjälpt.

Uppdaterad 070819: Nu känns läget stabilt igen för Skype. Användarna väntar dock fortfarande på en utförlig rapport om hur ett system, som köptes för i storleksordningen 20-30 miljarder kronor av Ebay för några år sedan, plötsligt kan sluta att fungera. Ryska hackers påstår att det var en attack som sänkte systemet, vilket dock förnekas från officiellt håll i Washington Post. I morgon måndag har Skype lovat att redovisa vad som egentligen hände och förhoppningsvis hur det kunde hända.

Uppdaterad 070820: Det var Microsoft som sänkte Skype i förra veckan. När en Windows-uppdatering trycktes ut till världens datorer och fick dem att starta om väldigt tätt inpå varandra havererade Skypes inloggningsfunktion.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan inte säga att jag tittat på IP-telefoni sedan någon gång 1998 - 1999 i ett projekt på Ericsson. Men oavsett hur säkerhetsnivån är kring IP-telefon (och den är säkert som mjukvara och internet i övrigt :-D) så får man ju ställa i relation till övrig telefon.

UMTS har definierade ju en del protokoll som var bra (sedan om de fortfarande har med det tycktes det där blockchiffret Japaner hade gjort själva en aning för speciellt). Sedan är väl frågan vad som är implementerat idag och vad som sedan används. Har ingen aning faktiskt.

I övrigt ger ju telefoni inte någon säkerhet alls egentligen.

Anonym sa...

Lite lustigt att inga större svenska medier vid sidan av de rent teknikorienterade uppmärksammar problemet. Det drabbar trots allt miljontals människor världen över och visar även på en otrolig sårbarhet i nätet när så många människor är beroende av en och samma leverantör för en tjänst.

Fredrik Nygren sa...

Jag håller med dig Henrik. Pratade nyligen med en kollega om just detta. Vi kan inte heller förstå att inte fler medier skriver om problemet eller försöker intervjua Skype om vad som egentligen händer.
Däremot missade inga medier när Skype såldes till Ebay för omkring 30 miljarder kronor. När systemet slutar att fungera och miljontals användare berörs är det nästan knäpptyst. Jag fattar inte logiken.