onsdag 27 juni 2007

Titta! Läsarna betalar för innehåll på webben

Några av tidningarna jag jobbar med - Barometern.se, BLT.se och SMP.se - har i ett par års tid låtit användarna betala för att få åtkomst till vissa delar av webbplatsen.
Den tiden är ett minne blott. Nu är det mesta åter gratis igen.

Ett misslyckande? Det får du gärna tycka. Under de här åren har jag fått bekräftat av läsarna att det är okej att ta betalt för innehåll på webben. Allt behöver inte vara gratis bara för att mediet heter Internet. Och det går att ta betalt för nyheter. Jag lovar.
När Gota Media nu öppnar större delen av sajterna handlar det först och främst om tekniska orsaker. Den nuvarande tekniska lösningen för att hantera betalningar och access till utvalda delar av sajten går helt enkelt inte att flytta med när vi framåt hösten byter teknisk plattform (läs Escenic). Med Escenic kommer en ny betalningslösning som vi inte hinner att implementera i det korta perspektivet. På lite längre sikt är det ingen vågad gissning att påstå att vissa saker hos oss åter kommer att kosta pengar.

Jag är ärlig när jag säger att våra tre tidningar på sin höjd fått ett möjligen två mejl i månaden från läsare som inte gillar att vi stängt artiklar som är äldre än ett dygn. Och jag kan inte minnas att någon under dessa år någonsin varit sur på oss för att vi tar betalt för E- respektive PDF-tidningen.
Barometern-OT, BLT och Smålandsposten har under den här perioden haft omkring 7-800 användare av betaltjänsterna per tidning och månad. Som jämförelse kan nämnas att Aftonbladet.se enligt senaste numret av tidningen Medievärlden (har inte kunnat hitta artikeln på deras webb) har närmare 100 000 personer som betalar 19 kronor per månad för Pluspaketet. Alla förstår att vi snackar småpengar när nätbetalningarna kommer ner på lokaltidningsnivå. Och det är väl egentligen här problemet ligger. Lokaltidningarna har för liten publik för att kunna bygga riktigt lönsamma innehållstjänster. Alternativt är webbtjänsterna för billiga.

Vi har testat ett par olika betalningsmodeller. Betalning mot faktura skapade för mycket administration. Valet föll i stället på SMS-betalningar och SMS-prenumerationer. Tekniskt sett en mycket smidig lösning. Kunden klarar sig på egen hand och vi lutar oss tillbaka och tar emot pengarna. Dilemmat med SMS-betalningar är storleken på betalningarna. Det finns tydligen en regel som innebär att SMS-betalningar inte får vara större än 50 kronor. Den gränsen måste höjas. Dessutom kan man diskutera om fördelningen av intäkten mellan SMS-operatören och innehållsleverantören är rimlig. Fortfarande tar telekomindustrin upp mot 30 procent av intäkten eller ännu mer.

Jag betalar gärna för bra och unikt innehåll. Vårt test under ett par år visar att jag inte är ensam. Betaltjänster på webben i all ära. Men lägg krutet på annonserna. Det är de som ska göra jobbet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack gode gud, är min kommentar. Ur min synvinkel är stängda tidningssajter djävulens påfund. Målgruppen för de som är villiga att betala för en lokaltidning är nog just bara lokalbefolkningen. Samtidigt är mycket som skrivs i tidningen intressant även för läsare i andra delar av landet.

Själv sköter jag konsumentwebbplatsen Cints konsumentnyhetssammanställning, där jag varje dag går igenom tidningar och annan medias nyheter med konsumentanknytning, skriver kort notis och länkar vidare till orginalartikeln. Ofta är lokaltidningar först med att uppmärksamma tex bedrägerier man som konsument bör se upp för, eller produkter som inte håller måttet.

I fallet med SMP, BLT etc så har det dock tagit stopp, vilket jag också påpekat de gånger jag själv blivit intervjuad av tidningarnas reportrar i konsumentfrågor, tex om tysta samtal. Nog måste tidningen kunna tjäna en del på annonsintäkter när besökare från andra delar av landet går in och läser en bra artikel?

Gefle Dagblads konsumentredaktör är en av dem som kan vittna om det positiva att "lokaltidningen" GD är läsbar över hela landet, just när det gäller konsumentfrågor. Jag vet att han i flera fall fått in värdefull/intressant information från o-lokala läsare, som aldrig skulle betalat för nöjet att läsa artiklarna.

Så, fram för fri informationsspridning! Det gynnar alla, åtminstone inom konsumentjournalistiksområdet.

mvh,

Anders Nyman, Cint.se

Anders sa...

Jag är helt övertygad att man som lokaltidning förlorar läsare och trafik på att låsa artiklar.

* Det är omöjligt att länka till artiklar på ett rimligt sätt. Detta har "drabbat" mig flera gånger gällande BLT.

* De intäkter som ni får in tror jag inte motsvarar de annonsintäkter och framförallt, varumärkesbyggande, som öppna artiklar motsvarar.

* Om ni får 1-2 mail i månaden räkna med att det är många gånger fler som blir förbannade, men som inte orkar bry sig, utan surfar vidare. Och att göra 10-20 läsare pissed oss i månaden är ganska mycket för en lokaltidning som tex BLT.

När det gäller att ta betalt för tex PDF tidningar är jag bortskämd med HDs extremt smidiga lösning. Många tidningar presenterar extremt taskiga PDF:er med konstig komprimering och otympligt stora filer, som jag nästan skulle vilja ha betalt för att ens läsa!

Hur det ser ut inom Gota Media vet jag inte - eftersom jag aldrig har kunnat testa utan att betala.

Men en sak är jag övertygad om, att ta samma, eller nästan samma, pris för en PDF tidning som för pappersdito, det är ren och skär dumhet.

Anonym sa...

En kombination kan ju onekligen vara framgångsrik.

Aftonbladet har ju tagit betalt flera år nu för mer "påkostade" artiklar. De har ju också viktminskningstjänst m.m.

Problemet rent generellt tycker nog jag är att dagspressen inte idag riktigt klarar att leverera en kvalitet som man är beredd att betala för. Mest tunnt material utan kontext, bredd eller djup.

Anders sa...

Jag återvänder till funderingen.

Har de senaste dagarna försökt betala för sk PLUS-innehåll på tidningen Mobil.

SMS-betalning verkar ju smidigt. "Det går inte att genomföra transaktionen".

Ok, jag kan ju betala med kort, det är ingen fara. "There was a problem processing the requested URL".

Hade jag inte sedan tidigare haft ett förtroende för tidningen Mobil hade jag garanterat varit skitskraj att jag blivit rejält blåst nu.

Tyvärr verkar det inte ens hjälpa att maila dem om problemet.

Anonym sa...

Otrevligt,

Hum. Kan säga med en viss bakgrund ändå från säkerhetsbranschen att s.k. säkra protokoll används.

De är "säkra" så tillvida att banken aldrig ska åläggas en kostnad som de inte utbetalat.

Så håll ett öga på vad som dras!