fredag 6 april 2007

Se upp för olaglig publicering på webben

Det är svårt att som medieföretag göra allt själv på webben. Därför köper vi ofta olika webbtjänster från externa leverantörer. Då är det lätt att gå i en fälla som innebär att medieföretaget bryter mot upphovsrätten. Sydsvenskans, Göteborgs-Postens och Dagens Nyheters sporttjänst för mobiler, Sportzapp, kan vara ett sådant exempel. Vissa e-tidningslösningar ett annat.

Networkers.se har tagit del av ett dokument som Tidninsgutgivarnas jurist Per Hultengård har skrivit. Dokumentet är en del av e-pappersprojektet som TU är engagerade i och berör de upphovsrättsliga aspekterna av e-papper. Problemet som uppmärksammas ligger i att journalisternas texter och bilder mångfaldigas och eventuellt levereras till läsaren av någon annan än den som journalisterna har avtal med. Varje exemplarframställning förutsätter tillstånd från rättsinnehavaren, journalisten i det här fallet.

Tjänsten Sportzapp som vann utmärkelsen Årets mobiltjänst på Mobilgalan 2005 kan vara en tjänst som är i riskzonen. På Sydvenskans webb uppmanas läsarna som vill använda Sportzapp att gå till en server som tillhör Sportzapp.se för att komma i gång. Om DN:s, GP:s respektive Sydsvenskans journalister producerar något innehåll i tjänsten krävs sannolikt ett avtal mellan tidningen och journalisterna som gör det möjligt för Sportzapp att publicera materialet.

För att undvika problem är det alltså viktigt att medieföretaget äger distributionsservern som levererar tjänsten till läsaren, tittaren eller lyssnaren. Alternativt att det finns ett avtal mellan medieföretaget och journalisterna om överlåtelse av materialet till tredje man.

Inga kommentarer: