torsdag 26 april 2007

UNT.se stänger av kritiserad sökoptimering


Uppsala Nya Tidning med webbplatsen UNT.se verkar ha kommit till insikt. För en stund sedan upptäckte jag att UNT.se stängt de så kallade skuggarkiven som sökoptimeringstjänsten från Hermesius Publications AB skapar. Hermes-tjänsten syftar till att dramatiskt öka antalet unika besökare och används av uppemot ett tiotal svenska dagstidningar. UNT.se har nästan fördubblat antalet unika besökare på ett år. Hermes har haft en avgörande betydelse för den ökningen.
UNT.se har för närvarande nästan 200 000 sidor indexerade hos Google som tillhör skuggarkiven. Dessutom har UNT utnyttjat sina närliggande bolag och domäner för att driva ännu mer trafik till UNT.se. Men alla skuggarkiven som kan sökas via Google leder just nu till en felsida om att sidan inte kan hittas. Det tolkar jag som att UNT.se har tagit sitt förnuft till fånga och plockat bort Hermes-tjänsten.

Nu väntar vi bara på att de andra tidningar följer exemplet: Östra Småland/Nyheterna, Norra Västerbotten, Dalarnas Tidningar, Örnsköldsviks Allehanda, Ica Kuriren, Sundsvalls-Tidning och Dala-Demokraten.

(Uppdaterad: Som en läsare påpekat i en kommentar hade jag stavat fel till Hermesius. Tack för hjälpen! Nu är det fixat. Länken är däremot korrekt, men Hermesius server verkar ha problem för tillfället. Den skickar besökare vidare till en sida som inte finns. )

2 kommentarer:

Anonym sa...

Randanmärkningar men vad f-n... Du kallar företaget för Hermenius i stället för Hermesius. Dessutom är länken till deras sida död.

/Skattebetalare

Unknown sa...

Man kan requesta Google att droppa indexet för skuggarkiven via Google Webmaster Tools på https://www.google.com/webmasters/tools/

Där kan man under fliken Diagnostic -> Tools -> URL Removals -> New Removal Request submitta en hel katalog, som t.ex. /harkiv/ för borttagning.