torsdag 26 april 2007

Webbframgången hänger på en skör tråd

Flera svenska dagstidningar har i rekordfart nått dramatiskt stora framgångar på webben. Framgången mäts i unika besökare. Östra Småland/Nyheterna, med bas i Kalmar och Oskarshamn, är en av tidningarna som inte skäms för att berätta om sin framgång. I helsidesannonser i papperstidningen och på webben får läsarna och annonsörerna veta att deras nätupplaga nu är större än konkurrenten Barometern och Oskarshamns-Tidningen. Det är en sensation eftersom Barometern-OT i pappersvärlden är mer än dubbelt så stor som Östran/Nyheterna mätt i antal pappersprenumeranter.

Framgången på webben stavas Hermes, en sökmotoroptimeringsteknik som lurar Google att skyffla in trafik till Ostran.se och Nyheterna.net. Men framgången hänger på en mycket skör tråd. Tekniken strider, enligt min mening, mot Googles regler. Därför kan Google stänga av Östran/Nyheterna och de andra Hermes-webbplatserna från sitt index. I samma ögonblick försvinner i princip nättidningarna från internet. Networkers.se kan dessutom i samarbete med Joakim JardenbergHD.se berätta att det i företagsledningen bakom Hermes-tekniken, Hermesius Publications AB, finns inslag av konkurser, betalningsanmärkningar och svidande revisorskritik.

Företaget Hermesius Publications AB bildades i maj 2005. Samma år i december registrerades företaget av bolagsverket. Enligt bolagsregistret har Hermesius sitt säte i Vällingby. Verksamhetsbeskrivningen berättar att företaget ska ägna sig åt att: "bedriva konsulttjänster inom sök på internet samt därmed förenlig verksamhet". Företaget har ännu inte lämnat in någon årsredovisning. Bolagsverket har medgivit förlängt första räkenskapsår. Senaste sista juli i sommar ska den första årsredovisningen vara inlämnad.
Styrelsen består av tre personer som också är firmatecknare. En av dem har en ganska osmickrande historia. Styrelseledamoten har ett tiotal registrerade betalningsanmärkningar och har de senaste åren nolltaxerat. Samtidigt äger han ett reklambolag som gick i konkurs 2004. Verksamheten i reklambolaget har sedan återupptagits. Frågan är hur länge?
I reklambolagets senaste årsredovisning avlossar revisorn en rejäl salva: "Det finns företagsinteckningar på 1 000 000 kr som inte har redovisats, ställt som säkerhet checkräkningskrediten och lån till kreditinstitut".
Vidare skriver revisorn: "Bolaget är likvidationspliktigt. Styrelsen (som bara består av en person Networkers.se anm.) har inte upprättat någon kontrollbalansräkning i strid med aktiebolagslagen".

Som Networkers.se rapporterade tidigare i dag verkar det som UNT.se dragit sig ur Hermes-tekniken.
Det är inte svårt att förstå varför.

1 kommentar:

Anonym sa...

Snyggt jobbat! Hoppas att det går upp ett ljus för de fuskande tidningarna. Ska bli intressant att följa deras inställning till Hermes samt vad som händer med deras siffror framöver. De företag som annonserar på dessa sajter borde bli rasande när det kommer fram till dem att deras pengar har investerats i luft och en massa fusk och lögner.